Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Zomeropenstelling Kasteel Geldrop

Contact

Adres:
Kasteel Geldrop
Landgoed Kasteel Geldrop
Mierloseweg 1
5662 KA Geldrop
Plan je route

Vanaf dinsdag 14 juli t/m zaterdag 22 augustus is de benedenverdieping en de expositieruimte van Kasteel Geldrop geopend op dinsdag t/m zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. Entree gratis, vrijwillige bijdrage welkom. 

- Elke woensdagmiddag tijdens de zomeropenstelling vertelt Marianne Menting een verhaal. Aanvang 14.30 uur, duur ongeveer 15 minuten, entree gratis.
- Elke donderdagmiddag: rondleiding door kasteel zonder afspraak. Deelname € 7 p.p., kinderen tot 12 jaar € 2,50 p.p. Vertrek 14.30 uur.

 

Het Kasteel Geldrop

Het kasteel en park liggen midden in het centrum van Geldrop en worden dagelijks door velen gebruikt als een plaats van ontspanning en rust. Per jaar vinden hier meer dan 100 huwelijken plaat en een 8-tal klassieke concerten.

Het kasteel herbergt een aantal prachtige stijlkamers die ingericht zijn met authentieke meubels, en zijn voorzien van oude vloeren en siergestucte plafonds. De keuken is zo veel mogelijk in de originele staat teruggebracht. Dit alles zorgt ervoor dat je je terug waant in het rijke verleden van dit gebouw.

Op zolder is een Oudheidkamer ingericht waar diverse oudheidkundige voorwerpen en andere bezienswaardigheden uit het Geldropse van de afgelopen eeuwen te bezichtigen zijn. In de Bibliotheek is een grote collectie historische boeken aanwezig, die je elke zondagmiddag kan inkijken. Op de overloop van de eerste verdieping hangt een interessante verzameling oude foto´s van Geldrop uit de vorige eeuw.

Op deze verdieping bevindt zich ook de Expositieruimte voor beeldende kunst.

Sinds 2000 is het gehele complex benoemd als Historische Buitenplaats en is daardoor beschermd en behouden voor het nageslacht

Kasteelpark, (wandelpark)
Het kasteel is omringd door een Engelse landschapstuin die uit een wirwar van paden bestaat, afgewisseld met weiden, vijvers, bruggetjes en zitbankjes. Er zijn vele doorkijkjes waarbij de ruim 140-jaar oude bomen de coulissen van een romantische decor vormen.

Geheel in de traditie van een Engelse landschapstuin staan op bepaalde plaatsen zogenaamde "exoten". Dit zijn bomen die oorspronkelijk niet uit West-Europa komen. Zo staat pal naast het kasteel een Sequoiadendron Giganteum ofwel Mamoetboom. Deze reus komt oorspronkelijk uit Californië en kan daar duizenden jaren oud worden. Een andere exoot is de oosterse plataan die samen met de gewone plataan een reusachtige kolos vormt, waartussen de voormalige opgang van het kasteel liep.

Verderop in het park staat een prachtige treurbeuk, enkele meta-sequoia´s en een tulpenboom. Tussen de speciale bomen staan grote inlandse eiken, beuken en esdoorns met als oeverbegroeiing hedera, lelietje van dalen en rododendrons.

Voor het kasteel ligt het grote langgerekte gazon, dat zich een weg slingert tussen de bomen. Achter in het park ligt een verarmde stukje grasland en waar nog zeldzame bloemen te vinden zijn.

De noordkant van het park wordt langzaam teruggegeven aan de natuur. Struiken en bramen zorgen ervoor dat het gebied ontoegankelijker wordt voor mensen waardoor vogels en kleine zoogdieren zich goed kunnen ontwikkelen. Jaarlijks vliegen jonge bosuilen uit en er zijn nestjes jonge ijsvogeltjes, sperwers en een aantal soorten spechten te vinden. Omdat het kasteelpark aan het beekje de Kleine Dommel ligt, staat het in verbinding via het groene Dommeldal met de Collse Zeggen. Zodoende zijn er door het gehele jaar heen verschillende diersoorten te vinden, zoals vossen en reeën.

Vanwege de vele (wilde) dieren in het park zijn op het gehele kasteelcomplex geen honden toegestaan, ook niet aangelijnd.

 

Bloemenhof, ommuurde bloementuin
In het park ligt een ommuurde bloementuin (oorspronkelijk een moestuin) met een boomgaard.
Deze muren worden onderbroken door een nog dienstdoende Oranjerie en een kasteelboerderij. Deze laatste deed diest als opslagschuur. Tegenover de Oranjerie staat een grote Tabletkas, waarin vandaag de dag nog steeds het jonge goed wordt opgekweekt voor in de bloemenhof.

De Bloemenhof is de afgelopen jaren in een geleidelijke verandering terecht gekomen. De invulling van de vier grote kwadranten is veranderd van moestuin tot bloementuin met diverse heesters. Ook snijbloemen, zowel een- als meerderjarig goed staat in de talrijke borders. De bloemen gebruikt de bloemengroep van het kasteel voor prachtige decoraties in de stijlkamers, precies zoals de laatste adellijke bewoonster

Theetuin De Kasteelhoeve is een lunchroom voor elk seizoen
Gelegen nabij het kasteel, tussen het groen ligt de Theetuin waar u terecht kunt voor uw lunch. De Theetuin zal voor elk seizoen iets speciaals hebben, in de winter een heerlijke warme erwtensoep en in de zomer een heerlijke frisse salade.

De Theetuin combineert de natuur en de historie in haar interieur, wat resulteert in een sfeervolle uitspanning voor jong en oud.

Kasteelkinderboerderij
Sinds 1986 is op het landgoed van Kasteel Geldrop een kinderboerderij gevestigd. Deze ligt midden in het centrum bij de rotonde nabij de kerk op het voormalige hertenkamp van het kasteel. Jaarlijks bezoeken talloze kinderen met hun vaders, moeders, opa's en oma's de geitjes, varkens, konijnen, kippen, ezels en cavia's.

Insecten- en zintuigentuin

Tussen de bloemenhof en de Helze bevindt zich de educatieve insectentuin en zintuigentuin. In de insectentuin groeien vooral bloemdragende planten die vlinders, bijen en andere insecten gebruiken als voedselbron. Vooral vlinders gebruiken bepaalde planten ook om hun nageslacht veilig te stellen door op deze planten eitjes te leggen. Om de insecten een handje te helpen is een insectenhotel gebouwd; een soort muur onder een afdakje waarin ontelbare gaatjes zijn geboord. De bijen vinden hun huis in de diverse kasten die in de bijenhoek staan opgesteld.

De zintuigentuin bestaat uit 2 delen nl., een deel dat informatie geeft over de vele soorten planten en informatie over onze vijf zintuigen; een ander deel laat u kennis maken met leer en meditatieve momenten. Ter ondersteuning daarvan is er nu een labyrint en doolhof inclusief speurtocht. De gids hierbij zijn de stokstaartjes, die met hun neuzen de juiste looproute aangeven.

Ieder jaar brengt de zintuigentuin iets extra's onder de aandacht. In 2016 was het zintuig ZIEN het onderwerp, In het paviljoen kan de bezoeker informatie lezen over dit onderwerp. Voorts is een tiental brailleborden in de tuin geplaatst met daaraan toegevoegd de “normaal” leesbare Haiku-spreuken.

Het thema in 2017 was "het gehoor" en over wat doven doen met gebarentaal. Met je handen kun je het gehele alfabet zichtbaar maken. Dit gegeven is verwerkt in de speurtocht van ons doolhof.

Paardenstal IVN
Sinds 1976 is afdeling Geldrop van het IVN gehuisvest in de Tuigkamer. Kort daarna zijn ook de Paardenstal en het Koetshuis door deze vereniging betrokken. Het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) organiseert van eind maart t/m oktober een expositie in de Paardenstal. Op elke eerste woensdagavond van de week is er een lezing in het Koetshuis. De overige activiteiten variëren van het kabouter pad, waterdiertjes scheppen tot wandelingen met een natuurgids.

Prijzen

  • Gratis

Kenmerken

Kijkwijzer

  • Voor alle leeftijdenJa

Doelgroep

  • KinderenJa
  • GroepenJa
  • GezinnenJa
  • JongerenJa
  • ScholierenJa
  • StudentenJa
  • VolwassenenJa
  • SeniorenJa