Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Lezingenserie 'de Barok'

Contact

Adres:
Galerie De Ruimte
Galerie De Ruimte
Molenstraat 2
5664 HV Geldrop
Plan je route

Een prachtige serie die een verrassend licht laat schijnen op de interessante periode: de Barok

In vijf bijeenkomsten vertelt Ingrid Gaasterland op haar enthousiaste en kundige manier over de vele verschillende aspecten van de barokke kunst, geplaatst tegen de religieuze en culturele achtergrond van die tijd.

Zeg Barok en mensen zien een overdaad aan krullerigheid voor zich, in wit en goud, en een heftigheid aan gevoelsuitdrukking. En niet ten onrechte! Het woord Barok is terug te voeren op het Portugese ‘barrocco’ wat onregelmatig gevormde parel betekent.

Het levensgevoel van de Barok werd op treffende wijze gekarakteriseerd in ‘El Gran Theatro del Mundo’, een toneelstuk uit de eerste helft van de 17e eeuw door Calderón de la Barca. Het grote wereldtoneel …….met decorstukken vol illusies. Zijn en schijn!

Maar toch… tegenover de pracht en praal en de uitbundigheid stond een diep geloofsleven. Zinnelijke levensvreugde stond het idee van Memento Mori niet in de weg.
Het gaat over de tegenstelling tussen katholiek en protestant; over graftombes en het lijden rondom Pasen. Over de emotie en het theatrale binnen de verschillende kunstdisciplines waaronder uiteraard ook de muziek. Bach mag niet ontbreken, maar er zijn meer componisten, evenals bijzondere muziekvormen. En ook Spanje en de Nieuwe Wereld komen uitgebreid aan bod. Caravaggio, Bernini, Rubens, Rembrandt zijn grote namen uit deze periode.

Tijd om ons te verdiepen in deze boeiende kunststroming die zich in Italië ontwikkelde aan het begin van de 17e eeuw en die over de wereld uitwaaierde!

Prijzen

  • € 62,50 incl. thee/koffie

Kenmerken

Kijkwijzer

  • Voor alle leeftijdenJa

Doelgroep

  • VolwassenenJa
  • SeniorenJa