Expositie Bomen

Contact

Adres:
Kasteel Geldrop
Landgoed Kasteel Geldrop
Mierloseweg 1
5662 KA Geldrop
Plan je route

Meer informatie

Meer informatie

Vanaf 6 november tot en met 11 december 2022 exposeren beeldende kunstenaars Folkje Nawijn en Myriam Weisz in de expositieruimte in Kasteel Geldrop. De natuur speelt voor beiden een grote rol als inspiratiebron, maar ieder vanuit een ander gezichtspunt. Juist daarom is deze expositie zo interessant. Het totale plaatje is hierdoor “meer dan de som der delen” en dat weer spiegelt zich dan ook in de volle breedte in de getoonde werken.

Folkje Nawijn (1952) heeft kunstgeschiedenis gestudeerd en een leraren opleiding gevolgd waarna ze in het onderwijs gewerkt heeft als docent beeldende vorming. Daarnaast is ze als hobby altijd blijven tekenen. Vanaf 2006 heeft zij volledig voor het kunstenaarschap gekozen en heeft ze een eigen stijl ontwikkeld. Daarbij is de natuur een grote rol. Haar tekeningen en objecten roepen een fantasiewereld op waarin mythen en magie voelbaar aanwezig zijn. Bomen zijn bezielde wezens en het bos is een magische plek die verwantschap toont met prehistorische primitieve kunst en natuurlijke vormen.
In haar licht surrealistische tekeningen werkt ze met houtskool, krijt, en inkt, dikwijls gecombineerd met gouache, vrij intuïtief en improviserend. Uit vlekken en vegen ontstaan figuren en tekens, verbeeldingen van haar fantasieën over verleden en mythologie. Behalve tekeningen maak ze ook objecten van klei en andere (natuurlijke) materialen. Een belangrijk beginpunt van haar werk is materiaal dat ze in de natuur vindt. Vorm en betekenis vallen samen door die te combineren, assembleren, be-tekenen, -schilderen, boetseren, omwikkelen etc. Zo ontstaan er spelenderwijs magische
objecten of beelden: een icoon, amulet; mysterieus, griezelig of grappig, soms alles tegelijk. Niet verwonderlijk dat haar atelier vol ligt met een verzameling takken, wortels, stronken, leer, touw, klei, oud
roest en karton etc. Soms combineert ze de tekenkunst met het maken van objecten. Hierbij dient de betekenis zich vanzelf aan, want “er is geen grens tussen de materialen, mijn handen en mijn hoofd” aldus Folkje.

Myriam Weisz (1962) heeft haar opleiding in 1987 voltooid aan de Rietveld Academie in Amsterdam, waarna ze zich liet scholen tot docent in het kunstonderwijs. Daarna werkte ze ruim 16 jaar als kunstdocent aan de Kunstlinie in Almere. In 2013 besloot ze om zelfstandig verder te gaan met haar eigen kunstbedrijf. In haar geschilderde landschappen en tekeningen zijn bomen een regelmatig terugkerend thema. Hierbij spelen de beleving, lichtval en contrasten een belangrijke rol en laat ze zich inspireren door het samenspel van de horizontale en verticale lijnen van de bomen. In haar werk is vaak niets van wat het lijkt, het laat ruimte voor eigen interpretatie. Maar als je door de bomen het bos niet meer ziet, zoom dan eens in op een detail. Want tussen de bomen doemen onverwachte elementen op. Die lokken je het kunstwerk binnen en laten je zelf mijmeren en fantaseren over het verhaal achter de voorstelling. Je kunt dan b.v. een onschuldig personage zijn maar ook een wolf, een jager of een hert. Je kunt erin rennen of verdwijnen. Of je blik wordt aangetrokken door vreemd licht en verliest je jezelf in het schemerduister. De bossen van Myriam, bevatten in ieder geval de voortdurende uitnodiging om ze zelf te betreden Myriam gebruikt olieverf in een gemengde techniek, de verf is heel pasteus aangebracht of juist dun en gelaagd. In haar boomportretten is dezelfde soort gelaagdheid gebruikt waardoor je ook hier bijna letterlijk dicht op de bast van de boom komt.

De expositie wordt officieel geopend, op zondag 6 november om 14.00 uur en is daarna elke donderdag, vrijdag en zondag tussen. 14.00 en 17.00 uur t/m 11 december gratis te bezoeken.

Wanneer

  • Elke maand op de donderdag, vrijdag en zondag van de maand t/m 11 december 2022 14.00 - 17.00 uur

Prijzen

  • Gratis