Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Expositie Jos(é) van Lamoen-Ghijssen

Contact

Adres:
Kasteel Geldrop
Landgoed Kasteel Geldrop
Mierloseweg 1
5662 KA Geldrop
Plan je route

Vanaf zondag 6 september t/m zondag 25 oktober 2020 exposeert Jos(é) van Lamoen-Ghijssen (1954) haar werk in de expositieruimte van Kasteel Geldrop met als thema stillevens. De getoonde olieverfschilderijen met afbeeldingen van bloemen, fruit en porselein tonen haar passie en fascinatie voor dit onderwerp.

Van Lamoen wordt geïnspireerd door het schilderambacht van schilders uit de 17e eeuw. Zij zijn haar grote voorbeeld. Deze schilders werkten eerst 7 jaar in een atelier als leerling, voordat ze later aan het echte werk mochten beginnen. Het is een fascinerend idee dat er destijds duizenden schilderijen werden gemaakt en dat we heden ten dage met slechts een druk op de knop, afbeeldingen met elkaar kunnen delen via Facebook, Instagram en Pinterest.

Nadat zij eerst alle verschillende schildertechnieken heeft uitgeprobeerd, koos ze met volle overtuiging voor olieverf en het onderwerp realistisch stilleven. Deze schilderkunst is gebaseerd op een natuurgetrouwe weergave van het onderwerp met aandacht voor compositie, detail, textuur, lichtinval en kleurintensiteit.

Ze ontwikkelde zich verder door het volgen van cursussen, workshops, masterclasses en gericht museumbezoek.

Haar uitdaging zit in het zich eigen maken van het oorspronkelijke ambacht van schilderen. Met alles wat daarbij hoort zoals de geur van olieverf, het prepareren van de ondergronden, het uitzoeken van de kwasten en de zorg voor het materiaal. Om haar techniek te verbeteren neemt ze soms werk van oude meesters als voorbeeld, maar wel met een eigen interpretatie. Zo leerde men vroeger tenslotte ook schilderen, daar is ze erg open over. Door veel te oefenen is ze gegroeid in haar vak en creëert ze nu haar eigen kunstwerken.

Zij kiest onderwerpen die dicht bij haar staan, die ze mooi vindt en die haar inspireren. Ze schildert op de eerste plaats voor zichzelf, maar natuurlijk doet het haar genoegen wanneer anderen het werk waarderen.

In de grote expositiezaal van het kasteel hangt werk met eigen composities. Zij zijn het resultaat van een zoektocht naar een eigen stijl. Alle kennis en kunde die ze door de jaren heen heeft verzameld zijn hierin verwerkt. Het groot afbeelden van de voorwerpen is spontaan ontstaan. Daar heeft ze niet echt een verklaring voor, behalve dat ze zich dan echt helemaal in details kan verdiepen

Getoond worden ook studie-stukken, vaak details uit grotere bekende werken. Hierin is te zien welke ontwikkeling ze op het gebied van schilderkunst heeft doorgemaakt.
De expositie wordt officieel geopend, op zondag 6 september om 14.30 uur en is daarna te bezoeken t/m zondag 25 oktober elke donderdag, vrijdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. Entree gratis.

Prijzen

  • Gratis

Kenmerken

Kijkwijzer

  • Voor alle leeftijdenJa

Doelgroep

  • KinderenJa
  • GroepenJa
  • GezinnenJa
  • JongerenJa
  • ScholierenJa
  • StudentenJa
  • VolwassenenJa
  • SeniorenJa