Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Piet Manders (1928-1986), Een dessinateur uit Mierlo

Dessinateur en technisch ontwerper van dessins voor jacquardstoffen van pure zijde.

Kleurrijke patronen, goud- en zilverdraad werk en het fijnste zijdedraad typeren de dessins van Piet Manders en het dessin-team van Textielfabriek Posterholt.

Dessins die werden gebruikt in de haute couture. Modeontwerpers zoals Christian Dior, Yves Saint-Laurent en Nina Ricci waren zeer van de stoffen gecharmeerd. Piet Manders, geboren en groot geworden in Mierlo, en het later geformeerde dessin-team, lieten zich inspireren door alles om hen heen. Ze werden vooral geïnspireerd door planten en bloemen, wat in diverse collecties op de catwalk terug was te zien.

Bijna veertig jaar was Piet Manders werkzaam bij de Textielfabriek in het Limburgse Posterholt. In 1947 werd hij daar als dessinateur aangesteld. De eerste jaren van zijn carrière was hij verantwoordelijk voor de dessinering en technische voorbereiding van de stoffen die in Posterholt werden geproduceerd. Onder leiding van de Italiaanse directeur Palange werd later het dessin-team van Textielfabriek Posterholt uitgebreid met Enrico Manassi en de assistenten Simone L’Eplattenier en Mieke Stevens. Piet Manders maakte zeer veel internationale zakelijke reizen om de dessins te bespreken met de opdrachtgevers. Hij sprak vloeiend Italiaans, Frans, Duits en Engels.

In de laatste jaren van Piet Manders werkte hij als docent Weven en Breien aan de Stadsacademie van Maastricht. Een man met een passie voor het ontwerpen van stoffen. Zijn leven stond in het teken van dessins: Piet Manders was een dessinateur pur sang.

Direct na de lagere school volgde hij bijna alle textielopleidingen in zijn geboorteregio. De liefde voor textiel zat in zijn bloed. Piet en zijn zussen waren al de vijfde opeenvolgende generatie die in de textiel werkzaam waren. De liefde voor de textiel gaven de ouders van Piet ook door aan zijn 3 zussen, zij waren allen coupeuse. Zijn oudste zus, Maria Manders opende in 1961, nu 60 jaar geleden, haar eigen winkel: Lenssen Manders. Een dames- en herenmodezaak in de dorpskern van Mierlo, waar de derde generatie alweer aan het roer staat. Zij zijn dus de zevende opeenvolgende generatie werkzaam in de textiel/mode.

Na het overlijden van Piet werd zijn collectie stalen, ontwerpen en boeken geschonken aan het Zijdemuseum in Wouw, waarna het werd overgedragen aan het Zijdemuseum in Meliskerke. Nu dit museum ook is opgehouden te bestaan, is de collectie overgedragen aan het Weverijmuseum in Geldrop en is de collectie van dessinateur Piet Manders terug in de gemeente waar hij geboren was. De collectie zal in dit museum bewaard blijven.

Deze expositie toont het ontwerpproces van Textielfabriek Posterholt, van inspiratie en techniek tot stoffen en stalen. De verschillende schetsen kenmerken het proces voorafgaand aan het maken van de patronen, die uiteindelijk door de wevers konden worden gebruikt. Het ontwerp werd uitgetekend op patroonpapier en daarna werden de garens en kleuren bepaald. Het aantal draden horizontaal en verticaal werden berekend voordat deze in patroonkaarten werd geslagen. Van de ontwerpen werden stalen gemaakt. 

Prijzen

  • € 7,50 (museumbezoek inbegrepen)

Kenmerken

Doelgroep

  • ScholierenJa
  • StudentenJa
  • VolwassenenJa
  • SeniorenJa