Cadeauwinkelen - Koop Lokaal

Marianne Canters

Als ik een punt mag opnoemen van mezelf dat echt wel beter kan, dan is het wel attent zijn. Dat ben ik niet, eerlijke praat. Ik ben bijvoorbeeld regelmatig te laat met verjaardagen en daar baal ik van. Helemaal omdat er in Geldrop genoeg leuke winkels zijn om cadeautjes te kopen. Herken je dat nu ook, dan geef ik je graag een aantal originele adressen voor cadeaus waar je je ‘te laat zijn’ mee goed kunt maken. #Marianneneemtjemee

Een wijntje met een boek

Overigens, natuurlijk kun je bij de Hema en de Blokker in Geldrop ook goed slagen. Of bij de boekwinkels die er zijn: van Grinsven en de Bruna. Of de slijterijen. Wie wordt er nu niet gelukkig van een lekker wijntje of speciaalbiertje met een goed boek? Waar het vooral om gaat is zelf op pad te gaan, nu het weer kan. En lokaal te shoppen. De winkeliers in de gemeente staan voor je klaar.

De Wereldwinkel in Geldrop

De Wereldwinkel in de Langstraat is een winkel die ik een warm hart toedraag. Natuurlijk vanuit de gedachte dat alles wat er verkocht wordt, uit andere culturen komt. Authentieke producten uit ontwikkelingslanden, geproduceerd door mensen die in de gewone wereldhandel vaak onzichtbaar blijven omdat ze te ‘klein’ zijn. De mooiste handgemaakte beelden en manden, serviesgoed, sierraden, notitieboeken, lampen en meer vind je juist hier. Dat maakt een cadeau dus echt een uniek cadeau toch? Wanneer je een verjaardag gaat vieren en iets origineels zoekt voor de jarige, ga dan zeker hier naar binnen. 

(De wereldwinkel wordt gedraaid door een team van 27 vrijwilligers. Wanneer jij hier ook graag deel van uit wil maken, dan kan dat. Loop gewoon even binnen, kun je meteen goed kijken wat er allemaal te verkrijgen is.)

Nooma Geldrop – shop in shop

Nog zo’n ‘speciaal’ adres is Nooma, tegenover de kerk (op de Heuvel) in het centrum. En hier bedoel ik ‘speciaal’ op een andere manier. Nooma is een shop in shop. Dat betekent dat je binnen deze winkel unieke en duurzaam geproduceerde artikelen en kleding kunt vinden, die veelal zijn gemaakt door ondernemers uit Geldrop die zelf geen shop hebben. Denk aan serviesgoed beschilderd door Rebecca van het Huiskameratelier, denk aan jammetjes van Bumblebee, in Geldrop gemaakt met op het etiket een afbeelding van de Brigidakerk. Je vindt bij Nooma brocante en kleinmeubels van Atelier & Zo, sierraden en kaarsen van 4 a Beautiful Day. Handgemaakte leren tassen van MarTas. Ik kan nog meer opnoemen, maar je kunt veel beter gaan kijken in de winkel en daar je cadeau uitzoeken.

(Er is overigens nog ruimte vrij voor milieubewuste ondernemers die geen shop hebben, maar wel graag hun producten aan het publiek willen laten zien. Loop zeker even binnen als dit is wat jij zoekt.)

FunnyTrends: de feestwinkel van Geldrop

Wanneer je voor een speciale gelegenheid een cadeau nodig hebt, denk aan een bruiloft of een geboorte, een Sarah- of Abrahamfeest, geslaagd voor school of rijbewijs, dan ga je naar Funny Trends op het Bogardeind, naast de bakker. Van confettipoppers tot speciale ballonnen (waar je zelfs bogen en pilaren van kunt laten maken) tot sjerpen en gewoon grappige kleinigheidjes. Het is de plek waar je trouwens in december voor je vuurwerk terechtkunt. In februari voor carnavalskleding en in oktober voor je creepy Halloweenparty. Echt, in de winkel loop ik al met een boog om die halloweenmaskers heen. Zo eng vind ik ze. Laat staan dat iemand zo’n masker draagt. Topadres voor als je ‘iets anders dan anders’ cadeau wil geven. Met een vleug humor daarbij.

Dit waren weer drie mooie tips waarmee ik je graag uitnodig om zelf in Geldrop op pad te gaan. Een cadeau dat je persoonlijk uitzoekt is toch anders dan online even gewinkeld. En in deze tijd helemaal. Want je doet er ook de lokale ondernemers een fantastisch groot plezier mee. Nu zij weer open zijn, staan ze voor je klaar. Allemaal. Door lokaal te kopen steun je ze, na lange tijd dicht te zijn geweest.

En tip van Flip, probeer wat vaker op tijd te zijn voor die verjaardagen. Probeer ik dat ook.