Ons weefverleden
Al voor 1700 bloeide de ‘lakennijverheid’ in ‘heerlijkheid’ Geldrop. Toch werd Geldrop-Mierlo rond 1850 pas echt booming door de textielindustrie. In die periode werden de grote fabrieken gebouwd, de schoorstenen, de arbeiderswoningen en de statige huizen van de fabrikanten. Enkele van deze zijn inmiddels omgebouwd tot restaurants waar je heerlijk kunt eten. De grote huizen aan de Heuvel, in de Kerkstraat en de Langstraat in Geldrop laten de weelde van de fabrikanten nu nog zien. En zo zijn er meer plaatsen die je terugbrengen naar toen.
(Kleur)rijke historie
De schapen, die je nu nog ziet grazen, waren natuurlijk de leveranciers van de wol. Wol dat gesponnen werd door de vrouwen van de thuiswevers, die het op hun beurt op een zelfgebouwd weefgetouw tot lakens weefden. Daarna wandelden deze wevers over het Katoenpad met hun lakens van Mierlo naar Geldrop, om ze daar aan de fabrikeurs te verkopen. Fabrikeurs die ook een eigen drinklokaal hadden gebouwd, zodat de wevers hun verdiende centen daar meteen weer konden uitgeven.
De huidige straatnamen, de rijksmonumenten, en andere bezienswaardigheden nodigen je uit om dit kleurrijke verleden te beleven, in de oergezellige dorpen van nu. Alles is sfeervol verweven met elkaar.
Beleef het door een bezoek te brengen aan het Weverijmuseum, de textielroute te wandelen, het geheim van het Katoenpad te ontdekken of door lekker te gaan eten in een van de sfeervolle restaurants. Boek meteen een van de unieke arrangementen die je nergens anders in Nederland kunt ervaren.