De Mierlose zwarte kers en de Kersenbloesemroute #Vivianneneemtjemee

| Vivianne van Bijsterveld

Wat ook een leuke bezigheid is in ons Brabantse kersendorp, is het lopen of fietsen van de Kersenbloesemroute. Een tocht die je meeneemt door een stukje ‘Mierelse’ geschiedenis.

Als rasechte Mierlose vind ik ‘mijn’ Mierlo een prachtig dorp, in elk seizoen. Maar als je toevallig Mierlo bezoekt begin april, dan is de Kersenbloesemroute een regelrechte aanrader! De Mierlose Zwarte kersenbomen komen in bloei en het is genieten van deze prachtige witte bloesem.

Wandel- en fietstocht

Ik besluit de tocht van zestien kilometer samen met Theo van den Broek van het IVN Mierlo te fietsen. Theo is een liefhebber van de Mierlose Zwarte én weet veel te vertellen over de geschiedenis van de Mierlose Zwarte kers. 

We starten ons avontuur bij het Oude Raadhuis, aan de Dorpsstraat 134. Theo vertelt onderaan het trappenhuis over de heerlijkheid Mierlo, waar de Heren van Mierlo in het jaar 1100 al kersen kweekten. Precies zoals de Romeinen dat voor hen deden. Veel later, begin twintigste eeuw, verwierf het ras ‘Mierlose Zwarte’ landelijke bekendheid en waardering. Iedereen in het dorp werkte mee aan de pluk en er werden praalwagens gemaakt en een heus kersenoogstfeest georganiseerd. 

 

Al fietsend geniet ik van het voorjaarszonnetje en van de indrukwekkend mooie kersenboombloesem, die soms ‘zomaar’ bij iemand in de achtertuin of voortuin staan. Op het huis De Kersenhof, Geldropseweg 24 (zie route nr. 10),  staat een windwijzer die het kersen eten uitbeeldt. 

De verhalen van Theo over vroeger brengen gevoelens van nostalgie in me naar boven. Dagdromend zit ik op mijn fiets. Ik zie mensen zitten, in de koeienstal, achter een lange tafel bedekt met witte lakens. De plukkers komen van hun ladders af en brengen emmers vol kersen. Die worden over het witte laken uitgestort. De mooiste kersen waaraan de vogels zich nog niet hebben gewaagd, mogen door. Die gaan in grote rieten manden. De kersen van mindere kwaliteit worden echter ook niet verspild. Die werden door moeder de vrouw gebruikt voor de typische Mierlose kersenstreuf. Ik zie het helemaal voor me….

Kersenkoningin

In 1948 werd met veel succes het eerste Kersenoogstfeest georganiseerd, compleet met verkiezing van de Kersenkoningin, vertelt Theo. De Mierlose Kersenoogstfeesten werden regionaal een begrip. Helaas kwam er vrij abrupt een einde aan deze mooie tijd. Bij de ruilverkaveling was er iets veranderd aan de grondwaterstand, waardoor bomen stierven. Of boomgaarden werden gekapt, omdat het plukken van de kersen te arbeidsintensief en dus duur was, en om plaats te maken voor nieuwbouw. Hierdoor verdween de ene na de andere boomgaard. In 1959 werden de laatste kersen geveild en het laatste Kersenoogstfeest werd in 1971 gevierd.

Carnavalsverenigingen

Is daarmee een eind gekomen aan de Mierlose Kers? Nee, gelukkig niet. Het IVN Mierlo en veel Mierlonaren met hen, zetten zich in om de kersensoort te behouden. En dat is gelukt! En dat laten we je graag weten.

Want wie heden ten dage Mierlo binnen rijdt wordt geattendeerd op het kersenverleden. Zo is het dorpslogo een spreeuw met twee kersen in zijn snavel. Ook de vier Mierlose carnavalsverenigingen dragen allemaal een naam die verwijst naar ons kersenverleden. Vereniging De Kersepit, carnavalsvereniging de Spruwwejagers, jeugdcarnavalsvereniging De Stillekes en seniorenclub De Kersenplukkers.

Kersenkoningin 2.0 

Toen in het carnavalsseizoen 2014-2015 vereniging De Kersepit 55 jaar bestond, besloten zij om het kersenoogstfeest, inclusief de verkiezing van een heuse kersenkoningin, nieuw leven in te blazen. Om de twee jaar viert Mierlo opnieuw een groots (kersen)feest. Mierlose koren en verenigingen geven act de presence, er zijn kraampjes met authentieke kersenproducten en je kunt deelnemen aan een typisch Mierloos wedstrijdje Kersenspuwen. Die zouden volgen mijn gids Theo tot een Olympische Sport verheven moeten worden!

Hof van Huijbers

Theo en ik nemen een pauze. Dat doen we bij gastvrouw Lidy van de Ven, die samen met Jos Huijbers - aan de Bekelaar 20A-, Hof van Huijbers runt (zie route nr. 21).  Ook zij brachten met hun boomgaard weer een stukje oude nostalgie en beleving terug in Mierlo. In hun boomgaard is ook het oude ras ‘Mierlose Zwarte’ te vinden, zij het geteeld op de nieuwe manier: geënt op een langzaam groeiende onderstam. We bestellen bij Hof van Huijbers een ‘goei bakske koffie’ en een lekkere Mierlose delicatesse, intussen genietend van het uitzicht over de uitgestrekte kersengaard en de geurende bloesem. We proosten op een goed kersenjaar in het algemeen en op de Mierlose Zwarte in het bijzonder. 

En mocht je zelf thuis ook een keer willen genieten van een echte Mierlose streuf, dan is hier het recept:

Recept Mierlose streuf

Met bloem, melk, zout, en 3 eieren maak je het beslag. Was de kersen en doe de steeltjes eraf. De pitten laten zitten. Smelt een klont boter, doe een laagje beslag in de pan en daaroverheen royaal kersen. Smeer met een lepel wat beslag over de kersen. Laat de kersenstreuf ongeveer vijftien minuutjes sudderen en draai hem dan om.  Serveren met een flinke schep suiker en smullen maar!

Theo en ik stoppen tegenover het gemeentehuis, aan de Vesperstraat (zie route nr. 32), want hier staat De Kersenplukker. Dit beeld is een verwijzing naar de glorieuze kersentijd in Mierlo, en de hardwerkende kersenplukker. Zijn oogst is binnen en het harde werk is gedaan. Hij is terug van de ladder, waar hij urenlang vijf meter hoog stond, en met een ijzeren haak de buitenste takken naar zich toetrok. Als je goed kijkt, zie je vast een trots glimlachje. Hij heeft immers een volle mand met van die overheerlijke mooie, gave paarszwarte kersen in handen. Oh ja, vroeger stond op deze plek de eerste Mierlose kersenveiling.

We stappen weer op de fiets en voordat we het weten zijn we weer terug waar we startten. Ik bedank Theo voor de heerlijke tocht! Het mag duidelijk zijn: De Mierlose Zwarte is overduidelijk aanwezig in de Mierlose geschiedenis, maar zeker ook in het Mierlose straatbeeld. Geen wonder, want een verse kers uit eigen tuin, lekkerder kan haast niet. En tsja, wij Mierlonaren zijn nu eenmaal trots op deze typische Mierlose kers en onze tradities

START Oude Raadhuis Dorpsstraat 134 – met de rug naar het trappenhuis

Of download hier het GPX bestand voor op je route computer van de fiets

01. LA richting zebrapad

02. RA – Prelaat Brantenstraat

03. Rotonde LA – Geldropseweg

04. RA – Burg. Termeerstraat

05. Rechtdoor over de brug – Broekstraat

06. LA – Heiderschoor en 2x RA – Broekstraat

07. Brug over, 1e weg RA – Luchen / Catharinaweg

08. RA – Eksterlaan

09. Kruising LA – Fazantlaan

10. Voorrangsweg LA

11. Rotonde fietsers RA – Santheuvel-west

12. LA richting centrum

13. Na huisnr. 27 RA - Hr. De Swaeffstraat

14. Op kruising RA – Kan. Daemenstraat

15. Einde 30 km zone LA

16. RA fietspad – Wolfsberg

17. 1e weg LA – Kasteelweg

18. Kruising oversteken – Overakker – Bennekom

19. Asfaltweg volgen

20. Na MIERLO RA – Loeswijk

21. RA – Bekelaar – Hof van Huijbers - Bekelaar 20A 

22. LA Bekelaar

23. LA Eendenpoel

24. Einde weg keren

25. Bij voorrangsweg RA

26. Na kapelletje 2x A – Sebastiaanweg

27. Voor bordje doodlopende weg LA 

28. Einde weg LA richting IVN ‘’t Klokhuis

29. Rechtdoor op fietspad

30. Rotonde recht oversteken – Markstraat

31. 1e weg linksaf – Bisschop van Mierlostraat

32. Op kruispunt RA – Vesperstraat

33. Einde weg LA – Dorpsstraat

34. Einde route bij het Oude Raadhuis