Eropuit in Geldrop-Mierlo - Aan het water

Marianne Canters

Aan het water

Of je nu op vakantie gaat in eigen land of in eigen dorp: Geldrop-Mierlo heeft werkelijk alles. Er zijn zo bijvoorbeeld meerdere waterrijke plekken, in allebei de kernen. Denk even aan het Wolfsven in Mierlo. Maar aan ook de oevers van de Dommel, waar je lekker langs kunt wandelen. Er zijn verschillende vennen op de Strabrechtse Heide en op de Molenheide waar je heerlijk bij kunt relaxen. (Met respect voor de natuur natuurlijk, dus afval neem je altijd weer mee terug naar huis.)

IJZEREN MAN

Maar er is nog een speciale waterrijke plek die je niet mag missen. Zeker niet als je graag vist. Dat is visvijver de IJzeren Man. Vis je niet graag? Dan is het hier toch heel goed toeven. Ik vertel je waarom.

Visvijver de IJzeren man is een van drie grote vijvers, die dicht bij elkaar liggen, aan de rand van Geldrop. De andere vijvers heten de Cocody Vijver en de Oostelijke vijver, waarbij de Cocody Vijver natuurlijk genoemd is naar Partycentrum Cocody, aan de rand van die vijver. Dit partycentrum is alleen al om die ligging een fantastische feestlocatie. Voor je bruiloft bijvoorbeeld, want trouwen aan het water kan daar ook. Er is zelfs een speciaal prieel op een vlonder direct aan het water voor gebouwd, dat de eigenaren van Cocody en hun team maar wat graag prachtig voor je aankleden.
Met 5 hotelkamers, een apart restaurant (Steakhouse Buenos) en een echt beachterras is het een unieke plek, waar je gerust wat langer blijft zitten om lekker te eten en wat te drinken, terwijl je over het water kijkt.

Relaxed eten

Ik kwam zelf tijdens de lunchtijd en was aangenaam verrast. De vers gemaakte Vegan Flatbread was om mijn vingers bij af te likken. Het mooie is dat je, zo uitkijkend over het water, toch anders van je eten geniet. Automatisch voel je je er relaxter door, rustiger. Je eet langzamer en geniet alleen al vanwege de ligging van het terras, extra van wat er op je bord ligt.

Achter de Cocody Vijver ligt de IJzeren man. Op alle vijvers mag gevist worden, tenzij er wedstrijden worden georganiseerd. En natuurlijk moet je een vergunning hebben. De Oostelijke vijver wordt ook wel de oude plas of de karpervijver genoemd. (Dat is de vijver, vanaf het terras van het steakhouse gezien, helemaal links). Je mag hier het hele jaar door nachtvissen, op karper natuurlijk. Maar er is meer vis in de vijvers te vinden: ik zou zeggen, gooi de hengel uit en ontdek het zelf. Vergeet die vergunning niet hoor

Langs prachtige doorkijkjes

Rondom de vijvers zijn wandelpaden aangelegd. Wanneer je lekker op je gemak een uurtje slentert, heb je ze allemaal gehad. Vergeet niet alle prachtige doorkijkjes vast te leggen. Want die zijn er echt heel veel. De natuur hier is net zo prachtig als op andere plekken in de wereld, waar je ook bent geweest. We nemen het in ons eigen land en eigen dorp te vaak gewoon voor lief.
(De wandelpaden rond de vijvers overigens lenen zich ook fantastisch om een fijne hardloopronde te doen, als je daarvan houdt.) 

Is het erg heet? Dan moet je naar de Smeelen, het openbare zwembad naast de vijvers. Want zwemmen in de vijvers is niet toegestaan. Het is er dan ook gevaarlijk diep.

Wil je meer inhoudelijke toelichting op wat er allemaal te zien is op deze prachtige plek? Boek dan een ommetje IJzerenman – Genoenhuizen bij de IVN. Zij organiseren wandelingen op deze plek, en doen daarbij ook Genoenhuizen aan, een van de oudst bewoonde delen van Geldrop. Er zijn op die plek zelfs vondsten gedaan die stammen uit de prehistorie. Nu wisselen oude boerderijen zich af met nieuwbouwhuizen. Maar de omgeving is zeker nog steeds de aandacht waard. 

Een ommetje boek je bij IVN: https://www.ivn.nl/afdeling/geldrop/ommetje-ijzeren-man-genoenhuis