Ontmoet en Groet onze café-eigenaren!

| Vivianne van Bijsterveld

In Geldrop en Mierlo heb je veel leuke cafés in alle soorten en maten. Eén ding hebben ze gemeen: er hangt een intieme sfeer, een gevoel van huiselijke gezelligheid en geborgenheid. Wij zijn benieuwd: hoe gaat het nu met onze café-eigenaren?

Café Bij van Dijk - Geldrop

Op tweede kerstdag 2007 nam Fred van Dijk de kroeg over op het Bogardeind en doopte hem om tot café Bij van Dijk. Al snel had hij flinke toeloop van jong en oud. Van WAO’ers tot jonge vrijgezellen. De sluiting was een zware dobber, vertelt de sympathieke café-eigenaar, maar het bracht hem ook wat positiefs. “Ik kreeg veel steun van vaste gasten, én ik heb de afgelopen twee jaar veel tijd kunnen doorbrengen met mijn fantastische kleinkinderen.” Ondanks de restricties geniet hij weer van het sociale aspect dat een ‘goei café’ met zich meebrengt.  Fred is, samen met alle helpende handen die hij vaak zomaar krijgt, weer helemaal in zijn element .  ,,De gezelligheid van een kroeg, daar kan niets tegen op.”

Café de Muis - Geldrop

 “Vrolijke mensen met geheven glazen, proostend op het goede leven”, dat heeft Paul Sanders van café de Muis het meest gemist.  Hij sprong na de laatste persconferentie een gat in de lucht. “Ik was dolblij dat de zaak weer open mocht, want het water stond me aan de lippen. Bovendien begon ik me stierlijk te vervelen. Er was niks meer te poetsen of te klussen en ik miste mijn gasten. De kletspraat, de gezelligheid, de reuring. “ Dat is reden waarom de mensen naar café de Muis komen, vertelt hij enthousiast. “Thuis kunnen ze ook een biertje opentrekken, maar hier is de gezelligheid. Dus kom naar café de Muis, er is altijd plaats voor jou.”

Gasterij ’t Spitje

Bij elke kerk in een dorp vind je wel een café, zo ook in Mierlo. De omgeving rondom het plein heet ’t Spitje, vandaar de naam van het café ‘t Spitje. De uitbater van dit gezellige dorpscafé is Carolien van den Heuvel. “Horeca zit in mijn bloed”, zegt de altijd vrolijke café-eigenaresse . “Het is mijn lust en mijn leven. Telkens als ik door mijn lege café liep, raakte ik geëmotioneerd.”  Ze leefde enorm naar de heropening van de horeca toe. “Eindelijk weer ‘in het echt’ buurten met elkaar. Er komt letterlijk en figuurlijk weer leven in de brouwerij!”

Café Cosy - Geldrop

Marina Bergervoet is blij dat haar gezellige café weer open is. “Ondanks de restricties die er nog zijn, heb ik veel vertrouwen in de toekomst. Een hopelijk coronavrije toekomst! ” Ze hoopt dat er snel weer van alles te ondernemen is in Geldrop-Mierlo, want ze mist de vele leuke evenementen die georganiseerd worden.  “Ik het gevoel dat ik uit een lange winterslaap kom, maar ik ben startklaar om iedereen met een glimlach gastvrij  te ontvangen. Het is super mijn vaste gasten weer te zien.”

Café de Mixx – Geldrop

Arno Arts ontmoet en groet zijn gasten met veel plezier. “Het is fijn om weer open te mogen zijn, vooral met het perspectief naar normaal.” Tijdens de lockdown  heeft hij geklust, ging hij elke dag wanddelen én hij zat wat vaker voor de tv. Hij hoopt op een mooie en rustige toekomst zonder problemen. “Ik ben de jongste niet meer”, zegt hij met een grijns. “Later ‘als ik groot ben’ ga ik met de camper reizen. Maar tot die tijd wil ik genieten van mijn kroeg.”

Café Zaal De Herberg

“Berusten in de situatie, stressgevoelens proberen te onderdrukken en verder helaas niet veel , omdat er voor cafés geen alternatieven zijn om toch nog wat omzet te genereren”, zo kijkt Jan Wegink op de corona crisis terug. Gelukkig kan het weer. En dat is fijn. “Genieten van de sociale contacten, van onze gasten en centjes in de portemonnee. Helemaal toppie, blij dat er weer wat kan.”  Hij blijft dan ook positief. “Mijn motto is: het kan alleen maar beter worden.”

Wist je dat….

Het lijkt een open deur – je weet toch waarvoor je naar een café gaat? – maar van oudsher waren cafés eigenlijk koffiehuizen. Vandaar ook die naam: café is het Franse woord voor koffie. Tegenwoordig hebben we het over een café als een plek waar we een alcoholisch drankje gaan drinken. Een pilsje, een wijntje, een glaasje fris. Of twee. Of drie, of vier. Maar vooral waar het altijd gezellig is en iedereen goede zin heeft. Zien we elkaar? Proost!

Lied

De sfeer en emotie in het lied ‘Daar in dat kleine café aan de haven’ van Pierre Kartner is bijna voelbaar. Heb jij dat gevoel ook, als je aan de bar zit in één van die leuke cafés in Geldrop-Mierlo?

 ‘De toog is van koper, toch ligt er geen loper, de voetbalclub hangt aan de muur. De trekkast die maakt meer lawaai dan de jukebox, een pilsje dat is der niet duur. Een mens is daar mens, rijk of arm, 't is daar warm, geen monsieur of madam, maar W.C. Maar 't glas is gespoeld in het helderste water, ja, 't is daar een heel goed café.’