Speciale blikvangers in voetbalmuseum FANATIC #Vivianneneemtjemee

| Vivianne van Bijsterveld

Hotel Hup

Voordat we het museum ingaan, besluiten we eerst even een gezellig drankje te doen aan de bar. De kinderen niet. HUP is namelijk het sportiefste hotel van Nederland. En het leukste. Er is van alles in huis om je te vermaken op het gebied van sport, fun en wellnes en de kinderen hebben niet het geduld om stil te zitten.

Mijn dochtertje klimt via een stalen wenteltrap naar de eerste verdieping en komt vervolgens snel met een glijbaan weer naar beneden. Mijn zoon heeft met vrienden afgesproken bij een van de bowlingsbanen. HUP is dan ook een speel- en sportparadijs, voor jong en oud. Je kunt er ravotten in de ‘play area’ met mini golf, een interactieve voetbalmuur en een tafelvoetbal. Je kunt er tennissen en bowlen. Kinderen kunnen klimmen, klauteren, kruipen en glijden in Monkey Town. Maar je kunt er ook een film kijken of even lekker relaxen in de spa met zwembad, sauna’s, stoombad en meer. Leuke sportieve details zijn overal te zien en te beleven, dus dit hotel moet je zeker op je to-do lijstje zetten. 

Wij besluiten na een kop koffie met iets lekkers om deze sportieve plek verder te verkennen. Te beginnen met het voetbalmuseum, dat op de eerste verdieping van het hotel is gevestigd.

Fanatieke verzamelaar

De verzameling van Mierlonaar Jos Lenssen ligt aan de basis van het voetbalmuseum, dat de klinkende naam FANATIC kreeg. Een geuzennaam die verzamelaar Jos ruim 35 jaar geleden kreeg. Een krant kopte ‘Football Fanatic who keeps a museum’ en ook een Spaanse voetbalkrant noemde de Mierlonaar ooit El Fanatico.

De gigantische voetbalverzameling van Jos Lenssen begon in 1967. De tienjarige Jos bracht met zijn vader een bezoek aan een wedstrijd van PSV. Ze gingen naar huis met de punten voor PSV, een afgescheurd toegangskaartje en een programmaboekje. Jos bewaarde de spullen in een doos. Toen hij twee weken later naar Helmond Sport ging, bewaarde hij die spullen ook. De dozen stapelden zich door de jaren heen snel op, een kamer werd ingericht, de zolder stond al vol. Kortom, het werd tijd voor een museum.

Op 2 april 2019 werd voetbalmuseum FANATIC geopend in hotel HUP, door Louis en Truus van Gaal in samenwerking met Hans van Breukelen. 

De collectie van Jos Lenssen is sinds die tijd op vijf plekken in het hotel te bewonderen: drie delen op de begane grond en twee delen op eerste verdieping, waar ook het voetbalmuseum is gevestigd

Lederhöse Louis van Gaal

Bij binnenkomst van het museum valt al snel ons oog op één van de vele blikvangers in het museum: de originele Lederhöse van Louis van Gaal, dat door Van Gaal in 2010 werd gedragen tijdens de huldiging van zijn club FC Bayern München als Deutsch Meister. Mijn man, een echte voetballiefhebber, herinnert het zich nog goed. Louis van Gaal sprak vanaf het bordes van het gemeentehuis in München tienduizenden fans op zijn bekende wijze toe. ‘Wir sind die beste von Deutsland. Wir sinds die beste von Europa. Wir sind die beste von die Welt.

Voetbalhemel

We staan met onze neus bovenop originele voetbalshirts, voetbalbierglazen, voetballen, boeken, foto’s, speldjes en nog heel veel meer voetbalmemorabilia. In de vitrine liggen de voetbalschoenen waarmee gescoord is door Samuel Eto’o, Romário de Sousa Faria, Ruud van Nistelrooy, Ruud Gullit en Marco van Basten. We weten het zeker; we zijn in het Walhalla van de voetballiefhebber belandt

Kampioenschaal KNVB

Tijdens de opening van het voetbalmuseum kreeg Jos Lenssen namens PSV door PSV-directeur Toon Gerbrands een originele kampioenschaal aangeboden, die PSV van de KNVB kreeg aangeboden ter gelegenheid van het behaalde Landskampioenschap 2017-2018.  Ook deze kampioenschaal is te zien in het museum.

Shirt Diego Armando Maradona

Ook spotten we het shirt dat Diego Armando Maradona droeg, tijdens een training in augustus 2017 in Mierlo. ‘s Werelds beste voetbalspeler aller tijden – aldus mijn echtgenoot - was indertijd drie weken in Mierlo voor een trainingskamp met zijn team Al Fujairah uit de Verenigde Arabische Emiraten. Het verblijf van de Argentijnse voetbal god bracht een waar mediacircus te weeg in binnen- en buitenland. Grappig is dat veel Mierlonaren hem ‘gewoon’ tegen het lijf liepen in het dorp. Bij Hema Mierlo kocht hij een rookworst, een pyjama, en wat cadeautjes voor het thuisfront. 

Pronkstukken

Oh kijk, daar hangt de keeperstrui van Hans van Breukelen! Daarnaast ligt een wedstrijdbal van het EK in 1988. Het zijn slechts een paar topstukken uit de honderden items die ‘onze Jos’ verzamelde. In de tentoonstelling is niet de hele verzameling te zien - die is te groot - maar er wordt periodiek een nieuwe selectie gemaakt. Je treft er dus regelmatig iets nieuws aan.

Uit eten

Nog napratend gaan we weer beneden. Gewoon met de trap, niet met de glijbaan. Op de begane grond komen we de Shirtwall of Fame en de Sportshop tegen. Plots staan we voor het pak dat Louis van Gaal droeg, toen hij als coach van Ajax zijn befaamde karatetrap nadeed!

Wat is dit hotel toch een inspirerende plek! Aan de bar regelen we een tafeltje voor vier in het grillrestaurant. Dan kunnen we tijdens een hapje en een drankje samen nog even nagenieten over wat we vandaag allemaal gezien en beleefd hebben in het sportieve HUP. Ik zeg: santé. Op Jos, Mierlo en dit prachtige hotel en voetbalmuseum!