Sprookjesachtig Geldrop – Geldrop & Mierlo by Light

| Marianne Canters

Prachtige tip voor de avondwandeling: Geldrop by Light. Nu er ook dit jaar geen schaatsbaan is, is opnieuw het plan opgepakt en uitgevoerd om Geldrop in het licht te zetten. Niet alleen Geldrop trouwens, ook Mierlo is magisch mooi verlicht. Zoals gezegd: een prachtige tip voor de avondwandeling. Je gaat dus gewoon lekker twee keer!

Waar je begint in Geldrop? Dat kan bij Landgoed Kasteel Geldrop, dat speciaal hiervoor ook na zonsondergang de poorten open heeft. Je kunt ook starten bij de ingang van de Molenstraat, vanuit de Peijnenburgweg. Dus na het avondeten even uitbuiken, dan de schoenen aan en eropuit. Ook kleinere kinderen kunnen mee, want de wandeling is echt niet lang. 

Voor dit blog neem ik je mee vanuit de Kasteelhoeve. Daar loop je even in het donker, maar zodra je de bocht doorgaat, zie je het al. Het Kasteel is prachtig verlicht. Blauwachtige tonen komen door de ramen naar buiten. Het effect is nog verrassender als je dichterbij komt. Geldrops beroemdste bomen worden omhuld door groene en paarsroze tinten. Verderop wordt het wandelpad verlicht door feestelijke lampjes en nog meer gekleurd licht. Het kleurenspel met het kasteel, de bomen en hun kale takken, geeft je het gevoel door een sprookje te lopen. Dat soms ook wel een beetje spannend is, wat in sprookjes natuurlijk ook zo hoort. 

Wanneer je het de kasteeltuin uitloopt, zie je al wat je volgende punt gaat zijn: het Horecaplein. Als je net zoveel fantasie hebt als ik, zou je het bibliotheekgebouw bijna kunnen zien als een kasteel met heuse kantelen. Ja, aan fantasie heb ik geen gebrek ...

De wensboom

Op het plein staat een kerstboom, een wenskerstboom. Speciaal om je wensen in te hangen. Ook in Mierlo staat er een, op het plein voor ‘t Patronaat. Je wens hang je in de boom met een speciale kerstbal, die je voor 1 euro koopt bij de Weeffabriek of ’t Patronaat. En jazeker, uit alle kerstballen wordt ook een kerstbal met wens gekozen die zeker in vervulling zal gaan. (De opbrengst van de kerstballenactie gaat volledig naar Stichting No Guts No Glory. No Guts No Glory is het goede doel waar je, door mee te doen met verschillende lokale acties, aan kunt doneren.)

Met misschien wel een glühweintje of een warme chocomelk in de hand wandel je van het Horecaplein naar de Bleek, waar ook het plein en de oude schoorsteen in sfeervol (veranderende) kleuren zijn gehuld. Sta op deze plek even stil bij het prachtige Diorama, te bewonderen als je door de ramen van de Wiele kijkt. 

Het diorama laat het Geldrop zien in miniatuur, zoals het er 100 jaar geleden uitzag. Gebouwd door een team van zo’n 25 vrijwilligers, die er samen 9 maanden mee bezig zijn geweest. Aangekomen bij de Molenstraat geeft de verlichting daar het effect alsof je op een filmset bent. Nu nog wat sneeuw en dan is het werkelijk of je de hoofdrol speelt in een romantische kerstfilm.

Na een rondje te lopen door het centrumcarré is het tijd om huiswaarts te gaan, tenzij je de smaak te pakken hebt en meteen door naar Magisch Mierlo wil. Daar staat de Molen te stralen in het licht, net als het Dienst Dommelvallei gebouw. Als Geldroppenaar werd ik aangenaam verrast door de gezellige kerstverlichting die aan de lantaarnpalen hangt te schitteren. Natuurlijk in de vorm van de Mierlose Zwarten, oftewel de lekkerste kersen van het land. 

Dus ja, een lockdown, maar toch genoeg moois te zien in de historische kernen. En wandelen kan gewoon volgens de regels, dus ga en geniet!