Winkelen voor streekproducten en cadeautjes – Koop Lokaal

Vivianne van Bijsterveld

Streekproducten lijken steeds populairder te worden. Er komen meer en meer speciale winkels voor deze producten bij, en ook in de supermarkten kun je steeds vaker voedsel uit de regio kopen. Zelf vind ik ‘n streekproduct meerwaarde hebben. Ik houd niet zo van massaproductie en houd van vers en lokaal. En als het voor jou – net als voor mij - de sport is om een origineel cadeautje te vinden, dan zit je met een streekproduct vaak goed. 

Hof van Huijbers

Het eerste bedrijf waar ik ga shoppen is Hof van Huijbers. Jos en Lidy Huijbers van Hof van Huijbers brachten de professionele teelt van kersen terug in Mierlo en daarmee een stukje nostalgie en beleving. Het bedrijf aan de rand van Mierlo is bekend om de heerlijke kersen, waaronder de Mierlose Zwarte, én om de asperges. 

Lidy en Jos voeren een prachtige winkel, met superleuke cadeaus en streekproducten. In de winkel kijk ik mijn ogen uit. Ik maak even een praatje met Lidy en neem vervolgens aspergesoep, asperge ham én asperges mee naar huis. De echte Mierlose kersen, daar moet ik nog even op wachten. Geduld is een schone zaak, haha.

MARIELLE, ELLEN, ANNE

Als we het over Mierlose delicatessen hebben, dan denk ik meteen aan de Mierlose flan! Die haal ik bij bakkerij van der Putten. Het is een specialiteit in de traditie van  ‘Mierlo Kersendorp’. Heerlijk  luchtig Moscovisch gebak met kersen in een huisgemaakte kersenconfituur, bedekt met verse slagroom, standaard gedecoreerd met poedersuiker en het Wapen van Mierlo. Need I say more?! 

De taart breng ik eerst even naar huis, voordat ik verder het dorp in wandel. Natuurlijk kijk ik bij shop-in-shop Samen bij Ellen voor leuke cadeaus. Note: ze heeft behoorlijk wat bijzondere streekproducten in het assortiment. Van honing, tot koffie en wijn, en zelfs een heus kersenservies. Ik neem een flinke pot karamel zeezout mee naar huis. Tip: Heerlijk voor over zelfgemaakte appeltaart of over vanille ijs. 

Via de Vesperstraat loop ik door naar de Marktstraat. Eens even kijken wat voor leuks Anne van der Vleuten heeft staan. Anne is grootgebracht in een echt ondernemersgezin, maar in 1999 nam zij zelf pas de stap om iets voor zichzelf te beginnen. En dat is een originele en sfeervolle winkel voor woondecoratie, cadeauartikelen en sieraden, uitgestald alsof je in een gezellige huiskamer binnenloopt. En: ze heeft ontzettend veel leuke Mierlose kersenspulletjes! Lepeltjes, vingerhoedjes, oorbellen en mondkapjes, om er een paar te noemen.

SLAGER JOS VAN BAARS

Ik loop weer terug naar de dorpskern, naar de Margrietstraat. Mijn volgende adres is namelijk keurslager Jos van Baars. Keurslagers Jos en Tim vertellen graag aan hun klanten waar hun vleesproducten vandaan komen en hoe je deze het beste kunt klaarmaken. Ze hebben dan ook een duidelijke visie. Het varkensvlees bijvoorbeeld, is afkomstig van de ‘Heyde Hoeve’. “Dat is heerlijk, maar ook eerlijk varkensvlees”, aldus Jos. “Dit bedrijf heeft respect voor het dierenwelzijn en produceren produceert daarnaast ook nog eens groene stroom uit de afvalstoffen van hun boerderij.”

MIERLOOS BIER

Vlakbij Jos van Baars is de slijterij van Marcel Scheepers. De Bottelarij heeft een ruim assortiment aan wijnen, voor ieder wat wils. ,,Een heel exclusieve fles als cadeau voor je schoonouders, of een lekkere fles rosé omdat de zon schijnt”, aldus Marcel. Diverse bubbels dus, als er iets te vieren valt, al vier je maar dat het weekend is. 

Marcel verkoopt naast wijn ook bier. Sterker nog, hij verkoopt bier dat in Mierlo gebrouwen wordt. Bram van de Molengraaf van Brouwerij de Molengraaf heeft inmiddels acht verschillende bieren op zijn conto staan, met klinkende namens zoals ‘Mierlese Herfst’, ‘Mierlese Lente’, ‘Torenhoog’, en het populaire ‘Klap van de Molen’. Hoe ze smaken? Loop maar eens een keer binnen bij Marcel. Hij kan je er meer over vertellen.

KERSENKROKET

Voordat ik mijn laatste vlog en blog afsluit en weer naar huis wandel, kom ik voorbij het terras van Nick van Waaijenburg van Eethuis Reintje. Op nationale televisie riep hij dat hij een kersenkroket in het assortiment zou opnemen. En inderdaad, frietzaakeigenaar Nick deed wat hij had belooft. 

De kersenkroket heeft een vulling van Zwitserse room, kersen en amandelmeel. Waarom een kersenkroket? Waarom niet, aldus Nick. ,,Het is lekker en écht Mierles, dus wat wil een mens nog meer?!” Henri van Haaren en zijn vrouw Mieke - van Miekes Strijkservice - genieten er in ieder geval met volle teugen van! Smakelijk!

TOT ZIENS

Geslaagd voor vandaag, ik kan niet anders zeggen. Al had ik nog veel meer adressen aan kunnen doen om leuke cadeaus en streekproducten te scoren. Er is lokaal zoveel te vinden in Mierlo! Ik ben benieuwd waar jij in ons dorp graag naartoe gaat. Laat het eens weten: waar moet ik ook nog eens naartoe? Wat is jouw favoriete streekproduct?

Blijf lokaal shoppen en hopelijk tot snel! Veel winkelplezier!