Woon winkelen en shoppen voor woonaccessoires – Koop Lokaal

Vivianne van Bijsterveld

Vanaf 28 april hoef je als klant geen winkel meer op afspraak te bezoeken. Dus zonder een afspraak te maken deze keer, stap ik op mijn fietsje, op weg naar de eerste zaak die ik wil bezoeken. Ik ga op pad om te woon winkelen en om leuke woonaccessoires te scoren.

SHOPPEN VOOR EEN NIEUW BANKSTEL EN LEUKE WOONACCESSOIRES

Vorig jaar, net voor de lockdown, was ik op zoek naar een nieuwe eettafel en een bankstel. De eethoek heb ik besteld bij Van Heeswijk Wonen en Slapen, het bankstel was ik nog niet helemaal uit. Dus ik ga weer op pad!

Mierlo heeft een hele leuke en behoorlijk grote woonwinkel. Je hoeft dus echt niet ver weg om een leuk bankstel of nieuwe eettafel te vinden. In de meubelzaak aan de rand van Mierlo kun je vrijblijvend langskomen of een afspraak maken met een interieuradviseur, mocht je er zelf niet helemaal uitkomen. De keuze is reuze. In de winkel vangt Harry me op om me wegwijs te maken. Van Heeswijk is een familiebedrijf en er wordt met passie gewerkt. Als klant merk je dat. Leuk ook hoe enthousiast Harry, de kleinzoon van de oprichter van het bedrijf, vol liefde over zijn familie en zijn bedrijf vertelt.

De bank die me vorig jaar al ‘aankeek’ vind ik nog steeds mooi. Maar wil ik hem in het groen of in het grijs? Daar moet ik nog even over nadenken.

VINTAGE

Vervolgens ging ik naar Brocante. Een klein maar fijn winkeltje in de Marktstraat. Ik vind het namelijk leuk om op zoek te gaan naar bijzondere vintage spullen. Nou, dan ben je hier in de snoepwinkel! 

Het mooie aan tweedehands spulletjes vind ik dat je een product met een verhaal koopt. En je geeft een bestaand item een nieuw leven. Voor het product hoeven geen nieuwe grondstoffen verbruikt te worden. En het belandt ook niet op een afvalberg. Dat duurzame aspect vind ik mooi meegenomen! De vintage kop en schotels die Margit voor me inpakt, krijgen in ieder geval een tweede leven en ik weet al een mooi plekje bij mij thuis.

ROLGORDIJNEN

‘Wat je met liefde en plezier doet, geeft meer dan het kost’. Een gevleugelde uitspraak van de familie Teunisse, ook weer een Mierlose ondernemersfamilie pur sang. Al vanaf het jaar 1930 heeft de familie Teunisse haar deuren opengesteld voor winkelend Mierlo en omstreken. Vanuit de Ambachtsweg 2 , dus aan de rand van het industrieterrein, vind je Teunisse Raamdecoratie en Zonwering

Ik heb een afspraak gemaakt met Thom Teunisse. Hij heeft zich gespecialiseerd in raamdecoratie en zonwering, in de ruimste zin van het woord. Van rolgordijnen tot vlinderjaloezieën en van lamellen tot plisségordijnen. Maar voordat hij me een rondleiding geeft in de showroom, drinken we eerst een bakkie koffie om het laatste nieuws in Mierlo door te nemen. 

WOONACCESSOIRES

Een mooie vaas, kaarsen, groene planten in bijzondere potten, ik hou ervan! De finishing touch van je woning, de puntjes op de i van je inrichting: met woonaccessoires kun je van je huis je thuis maken. Ik vind het fijn om af en toe de kleuren en daarmee de sfeer in mijn huis te veranderen. Ik ga naar een paar winkeltjes om iets leuks aan te schaffen én om inspiratie op te doen.

LIV WONEN, SAMEN BIJ ELLEN BLOEM EN KADO, ANNE VAN DER VLEUTEN, EIGENWIJZZ

Loes en José

In 2015 startte Loes en haar moeder José samen een winkel aan de Willem Alexanderstraat 1A: Liv Wonen & Zo. De winkel is een droom van hen beiden die uitkomt, vertelt Loes me. Ik val direct voor een mooie lamp, maar koop uiteindelijk een mooi schrift. Niet om in te schrijven, maar voor de ‘mooi’ op mijn salontafel.

Anne

Wie binnenloopt bij Anne van der Vleuten in het pand aan de Marktstraat 29, komt terecht in ‘haar huiskamer’. Anne is geboren en getogen in Mierlo en ‘da hoorde ok’. In het huis boven de winkel begon haar opa begon er een klein honderd jaar geleden zijn klompenmakerij, en wat later begon haar oma een winkel in huishoudelijke artikelen. In 1999 is Anne begonnen met de verkoop van curiosa, cadeauartikelen en wat antiek. Ze koopt bij groothandels in wat ze zelf mooi vind. Het moet bij haar passen, zegt ze. ‘Want de winkel dat bén ik.’ Ze wil bijvoorbeeld geen rekken tegen de muur met spullen netjes op kleur of op vorm gesorteerd. Het kruisbeeld van haar oma hangt er nog steeds boven de deur.  

Ellen

Ook bij Ellen van Samen bij Ellen Bloem en Kado is het genieten. Het samen gevoel is ook heel belangrijk naar de klanten toe, legt Ellen uit. Zij wil gezelligheid uitstralen, en dat de klanten zich thuis voelen in de winkel. Ik voel me er in ieder geval thuis en neem een mooie vaas mee. Zal ik hem straks op de salontafel zetten – naast dat mooie schriftje van Liv - of op de eettafel? 

Lianne

Ik sluit de dag af bij Eigenwijzz Bloemen & meer. Want een gezellige bos bloemen hoort immers ook bij een gezellig interieur. Lian Hommes en ik maken nog even een praatje en dan is het tijd om huiswaarts te keren.

Koop Lokaal

Het zonnetje scheen, de koffie stond klaar op heel wat adresjes, kortom, ik heb  een heerlijke shop dag gehad. Voor veel ondernemers is de komende periode echter nog steeds spannend. Het is dus belangrijk om als je gaat shoppen, lokaal te komen shoppen. Dus verwen jezelf en ga heerlijk lokaal winkelen: Wees loyaal en koop lokaal. En….natuurlijk veel winkelplezier!