Oprichting Tweka

Op 16 mei 1916 richtte Jacques de Heer ( zoon van een wever) de Geldropsche Tricotfabriek op. In het begin produceerde het bedrijf, waar 20 man werkten, slechts 1 product, namelijk ondergoed. Het ging erg goed met de firma. Het aantal personeelsleden groeide snel en zo ook het assortiment.

Het badmode merk dat mede bekend is door de polyester collecties, oftewel de chloorbestendige badmode, bestaat daarnaast ook uit fashion collecties met frisse kleuren en prints, onder andere ook uit trainingspakken. In 1926 werd er gezocht naar een sprekende merknaam om het bedrijf en de producten beter te onderscheiden. Het bedrijf stond voor twee dingen, namelijk Kleurrecht en Kwaliteit: Twee K's werd Tweka. In de loop van de jaren twintig begint Tweka met de productie waar het zijn naam en faam aan te danken heeft: badkleding.  

Tweka ging zich in de jaren 50 steeds verder specialiseren in badkleding. De wollen tricot raakte in de jaren 50 steeds meer uit de mode. Geweven stoffen nemen hun plaats in. Lastex bijvoorbeeld, een nieuw, nog vrij dik, maar voor die tijd zeer elastisch materiaal. Vanaf de jaren 60 worden de bikini's uiterst populair. Voor Tweka is die trend heel belangrijk geweest. Door er goed op in te spelen wist zij een zeer belangrijk deel van de markt te bereiken. Dit ondanks de sterk toenemende concurrentie vanuit het buitenland.

Jacques de Heer, omgekomen tijdens de oorlog werd in 1948 opgevolgd door zijn zoon Loet, die tot 1975 de leiding behield. In 1982 werd de fabriek overgeplaatst naar Nuenen. Daarna werd het onderdeel van 'Van Heek- Tweka'. Nu is de Tweka gevestigd in Twente.