De Strabrechtse Heide is niet zomaar een heidegebied. Het is een heidegebied vol oude en nieuwe geheimen die zich aan je laten zien, zodra je de wandel- of fietspaden op gaat… Geheimen die je leiden door een prachtig gebied, opgebouwd vanuit ambacht.

De schapen, de heide en de ambachtslieden

Het kan zomaar gebeuren dat je, al wandelend over de heide, ergens een herder met honden en een kudde Kempische Heideschapen treft. Magisch om te zien. Zeker als je weet dat de heide zonder die schapen niets eens zou bestaan. Je leest het goed. De heide dankt haar bestaan aan die schapen. Zij eten alles weg wat de groei van de heide in de weg kan staan. Pijpenstrootjes, grassen, hele jonge boompjes; de schapen genieten ervan en de heide kan vrij groeien en gedurende de seizoenen haar pracht laten zien.

Het moderne Weverijmuseum

Ieder jaar worden de schapen in het voorjaar geschoren. Dat gebeurt al sinds oudsher. In de 19e eeuw groeide Geldrop, door de wol van de schapen, uit tot het tweede grootste productiecentrum van wollen stoffen in Nederland. De inwoners van Geldrop-Mierlo waren toen werkelijke ambachtslieden: spinners, wevers, volders en scheerders. In fabrieken, maar ook vanuit huis werden wollen dekens geweven om de aanvraag in het land én daarbuiten tegemoet te komen.

Over de ambachten van toen ontdek je meer in het moderne Weverijmuseum in het centrum van Geldrop.

Wil je een bezoekje brengen?

De Strabrechtse Heide is dus een écht heidegebied van zo’n 1500 hectare groot dat aan de rand van Geldrop-Mierlo ligt. Maar tussen de kernen van Geldrop en Mierlo in én aansluitend aan de Strabrechtse heide, ligt de Molenheide. Anders dan je zou denken door de naam, is dit geen heidegebied (meer), maar bos. Toen de industrie op gang kwam, werd de vraag naar hout groot. De Molenheide werd zo voor de gemeente Mierlo een inkomstenbron voor de verkoop van schaarhout; in die tijd werden daar de bomen dus bewust gepland. 

Ontdek het geheim van het Katoenpad

Daardoor is de Molenheide nu een heerlijk bosgebied om lekker te wandelen. Via een app kan je hier de geheimen van het Katoenpad, een beleefpad dat je vlakbij speeltuin de Molenheide vindt, en de ambachten van vroeger ontdekken. 

Durf jij het aan?

Ontdek alle geheimen van de Strabrechtse Heide via de leukste fiets- en wandelroutes

  • Bezoek de standerdmolen

    Bij de speeltuin is het ook interessant. De speeltuin was vroeger ook onderdeel van de heide. En op de plek waar nu een houten (speel)molen staat, stond in 1640 nog de standardmolen, een korenmolen die zorgde voor het meel waar de inwoners van Mierlo bijvoorbeeld hun broden mee konden bakken. Die molen is inmiddels verplaatst naar het centrum van Mierlo, waar die, volledig gerestaureerd, geopend is voor bezoekers en waar je ook nog meel kunt kopen (en andere lekkernijen). 

    Bezoek de standerdmolen
  • Hof van Huijbers

    Ook het kweken van de bomen met de lekkerste kersen was een ambacht. Dit werd gedaan op speciale grond die alleen Mierlo had. Mierlose kersen werden al vanaf 1100 gekweekt, op de manier waarop de romeinen dat al deden. Dit ambacht bleef lang in stand. In 1959 werden de laatste Mierlose Zwarten geveild; de boomgaarden van toen zie je niet meer terug. Alhoewel de boomgaard van Hof van Huijbers je nog wel een indruk kan geven van hoe het moet zijn geweest.

    Hof van Huijbers

De Strabrechtse Heide is een plek om bij te komen. Om adem te halen. Om te genieten van de verschillende wolkenluchten en de vergezichten. Het is een plek waar je doorheen dwaalt, nu wetend welke geheimen het heeft voortgebracht en welke ambachten erdoor zijn ontstaan, waar je nu nog steeds door de heide naartoe wordt geleid.

Een bezoek aan de Strabrechtse Heide is niet zomaar een bezoek aan een natuurreservaat. Het is veel meer dan dat. En Geldrop-Mierlo laat je dat graag ervaren.

Lekker smikkelen rondom De Strabrechtse Heide!

Ga in 2022 weer smikkelen met de Strabrechtse Smikkel!

Met het Strabrechtse Smikkel-bonnenboekje kan je in het gebied rondom de Strabrechtse Heide bij 17 horecagelegenheden terecht voor een heerlijk gerechtje. Tegen inlevering van een bon ontvang je bijvoorbeeld heerlijke kop soep van de dag, een lekkere salade met seizoensgebonden produkten, een overheerlijke verse wafel met aardbeien of kersen met slagroom of een uitsmijter op ambachtelijk brood! Smullen maar!

Het boekje kost €17,50. De bonnen kunnen gebruikt worden in de periode van 8 april tot en met 31 oktober 2022! De koper bepaalt zelf waar en wanneer de bonnen besteed worden. Dit kan steeds bij verschillende gelegenheden, maar ook op één adres.

De Strabrechtse Smikkel is ook zeer geschikt als cadeau voor iedereen die van fietsen en lekker eten houdt!

De Strabrechtse Smikkel is verkrijgbaar bij Hotel Nijver, ‘T Mierles Huukske, het Toeristisch Informatiepunt Someren, VVV Heeze, VVV Leende, VVV Asten en VVV Deurne. Zij wensen je veel smikkelplezier!