Heilige Brigidakerk

Contact

Heilige Brigidakerk Geldrop
Nieuwendijk 2
5662 AE Geldrop
Plan je route

De kerk in het centrum van Geldrop is uniek in Nederland. Om verschillende redenen.
De vorm en bouwstijl wijken volledig af van andere kerken die ook in de 19e eeuw in Nederland zijn gebouwd.

Een bezoek aan de Heilige Brigidakerk maakt het meteen duidelijk. Wanneer je een voorliefde hebt voor geschiedenis en architectuur is de kerk een niet te missen onderdeel van je plan.

De neo-romanogotische Heilige Brigidakerk is ontworpen door Carl Weber, en werd gebouwd rond 1890. Het is een van zijn belangrijkste werken. De gigantische achtzijdige hoge koepel, de 71 meter hoge torens en de ingewikkelde indeling van de ruimtes ademen historie. Besef wanneer je er rondwandelt dat er in de Tweede Wereldoorlog regelmatig geallieerde soldaten werden verborgen. En zo zijn er nog veel meer verhalen over de kerk te vertellen. 

De kerk van Geldrop is nog steeds in gebruik. In de decemberperiode komen de Pieten uit de torens met touwen naar beneden, en staat aan de oostzijde de kerststal met levende dieren opgesteld.
De beiaardiers die het carillon bespelen hebben op nationaal en internationaal niveau verschillende prijzen gewonnen met hun orgelspel. In de maanden juli en augustus worden jaarlijks concerten gegeven die je kunt bezoeken. Ook het wisselluiden is uniek in Nederland, zoals het op de acht grootste klokken van de Heilige Brigida Kerk wordt gedaan. In totaal hangen er 47 klokken in de rechtertoren die ieder uur (computergestuurd natuurlijk) worden geluid.

Je kunt vrijblijvend binnenlopen om de kerk te bezichtigen of een afspraak maken voor een rondleiding.

Kenmerken