Natuurgebied Sang en Goorkens

Contact

Natuurgebied Sang en Goorkens
't Sang
Mierlo
Plan je route

Het Sang en Goorkens is een uitgestrekt natuurreservaat in Mierlo, in totaal ongeveer 122 hectare groot. Het Sang alleen is een ongeveer 15 hectare groot wetenschappelijk bosreservaat.

Er wordt geen beheer op gevoerd en er wordt niet gekapt, omdat het gaat om een zeer oud elzenbroekbos dat al voor 1800 bestond. Het complete Sang en Goorkens reservaat is nog ouder. Het gebied werd namelijk door Hertog Jan van Brabant in 1292 aan de bevolking van Mierlo ‘uitgeleend’. Toen werd er dus al melding van gemaakt in de archieven. En wat helemaal opvallend is? Een klein orchideeënweitje, precies in het hart. Wat een prachtige verrassingen hebben we hier in Brabant toch!

Het Sang en Goorkens is een zeer rustig gebied, waarin moerasbos wordt ontwikkeld. Dit vanwege de veranderende weersomstandigheden. Met meer natte natuur kunnen we ons namelijk voorbereiden op de toekomst.

Wandelpad Rondje ’t Sang laat je meer zien van het glooiende beekdallandschap. Maak een ommetje met ‘Ommetje Sanghorst’. Een kleine wandeling van zo’n 30 minuten. Precies genoeg om even het hoofd leeg te maken en een gezonde portie vitamine G op te halen, zoals de IVN het beschrijft. Vitamine G. Oftewel Vitamine Groen. Geniet van een eeuwenoud coulissenlandschap en van de stilte.

Daarna kun je weer heerlijk opgeladen de gezellige kernen van Geldrop-Mierlo in.

Kenmerken