Dal van de kleine Dommel

Contact

waleweinlaan 69
Geldrop
Plan je route

Het Dal van de Kleine Dommel, wordt ook wel het Dommeldal genoemd. Als je van wandelen houdt en van verrassend mooie uitzichten aan het water, dan hoort een wandeling door het Dal van de Kleine Dommel in Geldrop zeker op je bucketlist. Een van de mooiste beeklandschappen in Brabant.

Al wandelend langs de Dommel, kom je onder andere bij de tuinen van Kasteel Geldrop, aangelegd in 1870.  De Dommel stroomt ook door het Weverijmuseum, uniek voor Nederland. Nergens anders dan in Geldrop stroomt een beek door een museum heen.  De Dommel speelde een grote rol in de weefindustrie. In vroeger tijden kleurde het water mee met de kleuren waarin de geweven wollen lakens werden geverfd. Rood, geel of groen water, het was toen allemaal normaal.

De Dommel gaat door bossen en heide en wordt bewoond door tientallen of misschien zelfs wel honderden wilde eendenkoppels, die er in het voorjaar hun jongen leren zwemmen.
Bijna altijd op dezelfde plek aan de Dommel, in het centrum van Geldrop, kom je dezelfde ganzenfamilie tegen.
Ben je vogelaar, dan zijn er tijdens het wandelen langs de Kleine Dommel veel verschillende vogelsoorten te ontdekken. Ook als visliefhebber ben je hier blij: volgens Waterschap de Dommel zwemmen er zo’n 26 vissoorten door deze beek. Denk aan de blankvoorn, brasem, baars, zeelt, zonnebaars, paling, snoek en zelfs de zeeduivel is er gespot.

De Dommel is een beek waar de Geldroppenaren aan leven. Vissend langs de kant, wandelend met de hond, fietsend om koffie te gaan drinken in het centrum. Een wandeling langs de Dommel is een wandeling door de tijd en laat zien hoe wonen en leven in een natuurrijk gebied samen kunnen gaan.

Kortom: genoeg redenen om de wandelschoenen aan te trekken en door het Dal van de Kleine Dommel te trekken. Vergeet zeker je fototoestel niet!

Kenmerken