Landgoed Kasteel Geldrop, meer dan 600 jaar oud …

| Marianne Canters

De allereerste keer dat Kasteel Geldrop in de geschiedenis wordt genoemd is in 1403.
Wanneer ik door de poort fiets die toegang geeft tot het landgoed waar het kasteel ligt, is het 2020. Sta daar eens bij stil, als je beslist hetzelfde te doen. Een bezoek brengen aan het Landgoed Kasteel Geldrop is een bezoek brengen aan een plek waar door de eeuwen heen veel is gebeurd. En dat voel je …

Kinderboerderij, Zintuigentuin en Bloemenhof Kasteel Geldrop

Als je door de poort gaat, op de plek waar ik dat deed, dus vanuit het centrum van Geldrop, hoor je meteen de geluiden van de kinderboerderij. De kinderboerderij is bijna elke dag van het jaar open en gratis te bezoeken door jong en oud. Het moment dat ik er ben, is het weer heerlijk en is de stemming van de kinderen en de dieren duidelijk opperbest.
Als ik mijn fiets wegzet, zie ik een prachtige laan die leidt naar de Zintuigentuin. Ook een plezier voor jong en oud. Alle zintuigen worden aangesproken als je door deze tuin wandelt. Waarbij ik je echt aanraad een camera mee te nemen.
Verschillende insectensoorten hebben de weg naar deze tuin namelijk gevonden. Net als de weg naar de wonderlijke Bloemenhof. De insecten nemen de tijd voor je, alsof ze weten dat jij een foto maakt.

De Bloemenhof was voorheen een moestuin en boomgaard, aangelegd in 1870. Nu is er het hele jaar veel moois te zien, door het prachtige beplantingsplan. Een plek waar je niet vandaan gaat zonder ideeën voor je eigen tuin (of balkon) én een gevoel van rust. Her en der staan fijne zitjes opgesteld waar je vanuit verschillende hoeken van het moois kunt genieten.

Karakteristiek Landgoed

Sowieso kun je gerust een paar uur reserveren voor een bezoek aan Landgoed Kasteel Geldrop, want ook de parkachtige tuin nodigt uit tot struinen en genieten. De hoogste boom van Noord-Brabant staat er: een 38 meter hoge mammoetboom. Maar ook andere karakteristieke bomen laten zich alle seizoenen in hun volle glorie zien. Je kijkt serieus je ogen uit. 

Heel eerlijk, als kind zijnde rende ik hier al rond, zoals heel veel andere kinderen hebben gedaan. Er zijn vriendschappen en liefdes ontstaan, en sommigen van deze liefdes gaven elkaar zelfs het ja-woord ín het Kasteel. Een prachtige trouwlocatie dus ook.

Wandel door de historische kamers van het Kasteel

Een aanrader is de audiotour, voor als je een gewoon bezoekje aan Kasteel Geldrop brengt (in plaats van dat je er gaat trouwen, bedoel ik dan). De audiotour leidt je de verschillende statige kamers rond en vertelt verhalen over de bewoners die het Kasteel door de eeuwen heen kende. Geen ‘gewone’ mensen zoals jij en ik, maar mensen van adel. De muziek die je hoort op de achtergrond maakt dat je als vanzelf anders gaat lopen. Of tenminste, dat gebeurde dat mij, alsof een van de voormalig baronessen bezit van me nam. Maar misschien was het mijn fantasie die met mij een loopje nam.
Daar kun je niets aan doen, als je door Kasteel Geldrop of over het landgoed loopt. Het gebeurt gewoon als je daar bent.

Na afloop in de Kasteelhoeve …

Natuurlijk sluit je je bezoek af met een hapje en een drankje in de Kasteelhoeve, gelegen aan de andere toegangspoort. In de hoeve zelf of op het prachtige terras, afhankelijk van het weer. Hou wel de poort in de gaten, ze sluiten met zonsondergang en gaan pas weer open als de volgende dag de zon opkomt.
Nu, in Coronatijd, is de Kasteelhoeve gesloten. Maar ze zijn wel bezig om nieuwe activiteiten zoals Coffee-to-go en een overdekt terras op te starten. Dus sluit je je bezoek af met een hapje en een drankje in je hotel of vakantiehuis. 

Waar je je dagje Landgoed Kasteel Geldrop ook afsluit, maakt niet uit. Het is sowieso een must op je uit-agenda. Of je nu een local bent of toerist: Landgoed Kasteel Geldrop ademt geschiedenis, ontspanning, verhalen en rust. En die combinatie op deze meer dan 600 jaar(!) oude plek moet je minstens eens in je leven meegemaakt hebben.