Speeltuin de Molenheide, trimbaan, bos én het Katoenpad

| Vivianne van Bijsterveld

Welke hotspot je niet missen mag in ons kleurrijk Geldrop-Mierlo? Dat zijn er best veel, maar speeltuin de Molenheide is er daar zeker één van. 

De Molenheide is natuur, sportief bezig zijn, geschiedenis en ontspanning inéén. Tot ongeveer 1860 stond op de Molenheide in Mierlo nog een heuse molen. Deze is jaren geleden verhuist naar het Molenplein, in het hart van Mierlo. Op het hoogste punt van de Molenheide, de Molenberg, staat nu een tien meter hoge houten contour van een molen. 

Apenkooiers en spring-in-‘t-veldjes kunnen op en rondom de berg heerlijk spelen op de verschillende speeltoestellen die er staan. Klimmen, schommelen en klauteren en… met een kabelbaan van de berg af roetsjen. Durf jij dat ook? Gewoon doen, want dat is superleuk! Ik spreek uit ervaring!

Je kunt natuurlijk ook gewoon even achterover leunen op één van de bankjes die bij de speeltuin staan, terwijl de kinderen zich uitleven. Dan kun jij heerlijk genieten van de rust. Je hebt ook nog eens een grandioos uitzicht op de naastgelegen televisietoren. Tip: er staan diverse picknicktafels, dus neem broodjes en limonade mee voor een supergezellige picknick

Wandelen en speuren rondom de Molenheide

Rondom de Molenheide kun je prima wandelen. Er zijn verschillende wandelpaden door het bos én je kunt er een sportparcours afleggen. Eigenlijk is deze trimbaan bedoeld voor volwassenen die in het bos aan het sporten zijn, maar vooral kinderen gebruiken de obstakels om te klimmen en te klauteren. Hartstikke leuk om te doen trouwens. En ja, ook nu spreek ik uit ervaring.

Katoenpad

Aan de rand van de speeltuin is het begin van een wel heel bijzonder wandelpad. Want door een wandeling te maken over het Katoenpad, stap je in de geschiedenis van Geldrop-Mierlo.

Even een korte geschiedenisles: In 1832 lag het Katoenpad in het heidegebied tussen Mierlo en Geldrop, daar waar nu bos is. In die tijd liepen de thuiswevers van Mierlo over dit pad, dwars door de heide naar Geldrop, met hun geweven stoffen op de kar of over de schouder. Daar konden ze hun stoffen verkopen aan de fabriceurs.

Route

Kers op de taart is de leuke speurroute. Je loopt de route door de paaltjes met het logo van het Katoenpad en palen met speciale markers te volgen. Je kunt kiezen voor de lange of de korte route. 

Kies je de lange route, dan wandel je van het centrum van Mierlo naar het centrum van Geldrop - of andersom. In Mierlo is het startpunt bij Woes (de woeste wever, een van de hoofdrolspelers uit het boek) die op het Molenplein staat. In Geldrop start je vanuit het Weverijmuseum.

Je kunt ook de korte route lopen. Het reuzeboek bij speeltuin de Molenheide geeft het startpunt aan.

Ontrafel het geheim

Met de Katoenpad App wordt je wandeling een nóg spannender avontuur. Dat doe je als volgt: download de app en zet je locatievoorziening aan. De app helpt je ontdekken waar het pad precies ligt. Met de app bewandel je het pad waar de wevers niet meer durfden te komen én – spannend! - helpt je het geheim te ontdekken. Zoek de hoofdpersonen die je meer vertellen en speel de spellen. Ontdek hoe het in Geldrop-Mierlo was toen er nog volop werd geweven.

Boek

Er is niet alleen een leuke wandelroute en een digitale speurtocht over het Katoenpad. Schrijfster Marianne Canters ging op onderzoek uit en zij schreef het spannende kinderboek ‘Het geheim van het verdwenen Katoenpad’. Dit boek, waarin de legende van Geldrop-Mierlo wordt onthuld, is onderdeel van het project ‘Verleden (ver)weven in heden’ en gaat over de textielhistorie van Geldrop en Mierlo. 

Leuk souvenir, toch?! Het boek is te verkrijgen in Geldrop bij Boekhandel en kantoorboekhandel van Grinsven aan de Korte Kerkstraat 11, VVV-i point Hotel Nijver aan de Heuvel 1, Primera WC Coevering 9 – 11, Bruna aan de Heuvel 50, het Weverijmuseum aan de Molenstraat 21 en bij de Weeffabriek in de Molenstraat 23. 

In Heeze is het boek te koop bij Lektura Boek/Kantoor Boekhandel, Jan Deckersstraat 19/A. 

En in Mierlo is het avontuurlijke kinderboek te verkrijgen bij VVV-i point Café de Koffer Molenhoek 2 en bij de Bruna aan de Dorpsstraat 160.

Ik wens je veel wandel-, speel-, speur-, én leesplezier!