Tips van inwoners: cultuur en geschiedenis

Er valt van alles te beleven in Geldrop-Mierlo. Van wandelen en fietsen tot lokaal winkelen en cultuur snuiven: het is allemaal mogelijk. Maar wat zijn de favoriete plekken van de inwoners? Aan welke plekken moet je volgens hen zeker eens een bezoek brengen? We gingen eropuit en vroegen verschillende inwoners wat je absoluut niet mag missen in Geldrop-Mierlo.

We spreken Gerda, die samen met haar kleindochter in de zon aan het genieten is van een ijsje. Wat je gezien moet hebben in Geldrop-Mierlo is duidelijk: de Sint-Brigidakerk en het Weverijmuseum. ‘Ik woon inmiddels al zo lang in Geldrop, dat de mooie plekjes heel gewoon lijken. Maar juist de cultuur die je in Geldrop-Mierlo terugvindt is wat deze plek zo bijzonder maakt voor mij.’

Sint-Brigidakerk

Eén van de plekken waar je deze cultuur kan proeven is bij de Sint-Brigidakerk. De kerk in het centrum van Geldrop is een unieke in zijn soort. De vorm en bouwstijl van de kerk wijken namelijk volledig af van andere kerken die ook in de 19e eeuw in Nederland zijn gebouwd. De 71 meter hoge kerk is gebouwd rond 1890 en is een ontwerp van Carl Weber. Het is daarmee één van zijn belangrijkste werken. Je kan de kerk vrijblijvend binnenlopen voor een bezichtiging. Als je van cultuur en architectuur houdt mag een bezoek aan de Sint-Brigidakerk daarom ook zeker niet ontbreken.

Het Weverijmuseum

In het centrum van Geldrop vind je een icoon van de gemeente: het Weverijmuseum. In het museum kom je alles te weten over het weefverleden van de gemeente. In de weefzaal kijk je je ogen uit bij de verschillende weefmachines die nog steeds produceren. Daarnaast is het gebouw zelf een Rijksmonument, wat het vooral heeft te danken aan de prachtige gevel. Een bezoek aan het museum is daarom vanaf de binnenkomst al indrukwekkend. Volgens Gerda dus zeker de moeite waard!