A. van den Heuvel & Zoon

Het Hooghuis

Eind 16de eeuw was men in en rond Geldrop bezig met textiel. Textiel zit in ons DNA. De grondlegger van de fabrieksmatige productie van textiel was Adrianus van den Heuvel (1794-1854). Hij was de zoon van bierbrouwer en grootgrondbezitter Wilhelmus A. van den Heuvel. Adrianus stond in 1816, op 22 jarige leeftijd. Ingeschreven als belastingplichtige fabrikeur.

Adrianus stichtte rond die tijd, samen met zijn zwager Henricus Eijken een firma in textiel. Zij waren beide lakenfabrikeurs en noemden hun firma 'De Compagnie'. In 1836 kocht Adrianus van den Heuvel een pakhuis, drooghuis, ververij, spinnerij en spoel.

Dit pand, in de volksmond 'Het Hooghuis' genoemd, was in 1812 nog in bezit van Joost Vogelpoel, eigenaar van het - in die tijd-  met afstand belangrijkste textielbedrijf in Geldrop. In Het Hooghuis zit tegenwoordig Grandcafé Taste.

Adrianus van den Heuvel (1848-1911), nazaat van één van de oprichters, zette in 1895 de fabriek voort. Hij is anno 2016 verweven met één van zijn nakomelingen, Philippe van den Heuvel.

Zoon van Philibert Jan Maria Cornelis van den Heuvel Operationeel manager brandweerpost Aalst-Waalre-Eersel 1966