Ontdek Kasteel Mierlo in 3D

De meeste Mierlonaren weten dat er in Mierlo ooit een kasteel stond, maar weet je ook door wie het destijds is gebouwd, waar het precies stond en wat er nog van is overgebleven? Als je klikt op historie lees je meer over geschiedenis van Kasteel Mierlo. Er zijn nu ook enkele 3D visualisaties te zien.

Beeld voormalig kasteel Mierlo wordt steeds duidelijker
Lang moesten het vooral van verhalen en enkele oude prenten komen om een beeld te krijgen van het voormalige kasteel van Mierlo. Inmiddels wordt er uit archeologisch- en bureauonderzoek steeds meer informatie over het wel en wee van dit kasteel naar boven gehaald. In 2012 zijn er op twee plaatsen rondom het kasteel informatieborden met silhouetten van het kasteel geplaatst. Hiermee werd het kasteel, dat zo lang bepalend was voor Mierlo, weer een beetje teruggebracht in het landschap.

Via de silhouetten kun je bijna voorstellen alsof het kasteel er weer staat. Nu zijn er 3d-visualisaties van het voormalige kasteel van Mierlo beschikbaar. Er is nu zoveel informatie beschikbaar dat het mogelijk is om een redelijk waarheidsgetrouwe weergave te maken van het kasteel van Mierlo (Myerle). Via 3d-animaties zie je nu het kasteel van de burcht en de donjon, de tussenburcht met de kapel en de voorburcht uit landschap imposant omhoog komen. Deze 3d-visualisatie is verder uitgewerkt in vijf verschillende filmpjes, waarbij de 3d-animatie als rode draad wordt gebruikt om de bijzondere verhalen van het kasteel te vertellen.
 

De 3D filmpjes

In 2018 heeft het bedrijf Fransenaudiovisuals, met ondersteuning van onder andere
enkele inwoners van Mierlo en de omgevingsdienst Zuid Oost Brabant, voor de gemeente Geldrop-Mierlo een 3d-visualisatie gemaakt van het voormalige kasteel van Mierlo. Deze 3D-visualisatie is nu, in de vorm van een vijftal filmpjes digitaal voor iedereen hieronder via YouTube beschikbaar en via Vimeo

Historie en bewoners

In dit filmpje wordt ingegaan op de historie van het kasteel en de verschillende adellijke geslachten, die als Heeren van Mierlo de macht uitoefenden.

Bekijk het filmpje

Uiterlijk en indeling

Hier wordt ingezoomd op de verschillende delen van het kasteel, de hoge donjon, de voorburcht met de kapel en de tweede voorhof. Heel beeldend wordt een mislukte ontsnapping uit de kasteeltoren getoond.

Bekijk het filmpje

Omgeving van het kasteel

Het kasteel lag in de dal van de Kasteelseloop, wat de bron was van de ruim omgrachting van het kasteel en de visvijvers. Ook de relatie met de omliggende kasteelboerderijen en het natuurgebied Sang en Goorkens wordt toegelicht.

Bekijk het filmpje

Heksenvervolging

De meest beruchte episode in de geschiedenis van het kasteel waren de heksenvervolgingen eind 16e eeuw, die destijds door de toenmalige heer Erasmus van Grevenbroeck op touw weren gezet. Hij voer een waar schrikbewind, waarbij vijftien vrouwen in twee weken tijd op de brandstapel terecht kwamen. Twee acteurs, die in het verleden betrokken waren bij de z.g. heksenmonologen leveren een inlevende bijdrage.

Het verval

In dit filmpje wordt toegelicht hoe dit grote kasteel in de 17e en 18 e eeuw steeds verder is vervallen, totdat het rondom de tijd van de Franse revolutie uiteindelijk is ingestort / afgebroken, zodat er niets is overgebleven behalve een oude poort, die veel later, rond 1950, uiteindelijk ook is ingestort.

Bekijk het filmpje