Lezing tijdens de Tweka-expositie: Van Schaap Tot Deken. Dekens van het Kempisch Heideschaap

Het Weverijmuseum nodigt, in samenwerking met designer Pollyanna Moss en weefster Eva Klee, geïnteresseerden uit voor een lezing in het museum over het proces van schaap tot deken en de bijzondere samenwerking. 

Moss en Klee deden de afgelopen maanden onderzoek naar de mogelijkheden om de lokale wol ook daadwerkelijk machinaal te weven. Het Weverijmuseum is, vanwege de beschikbare historische weefmachines en kennis, een logische partner voor hen. Ook hoeft de wol niet van ver te komen. Ze kregen in het museum ondersteuning van de huiseigen weefexpert Leo Pennings. Het is een bijzondere samenwerking waarvoor ze de Nebiolo gebruiken, een wolweefgetouw van de jaren 1935, ook wel buckskingetouw genoemd. Inmiddels hebben ze op deze locatie een serie wollen dekens ontwikkeld van het Kempisch Heideschaap. De eerste dekens zijn onderhand geweven en elke deken bevat een uniek design. Tijdens de lezing delen Pollyanna Moss en Eva Klee hun bevindingen tot nu toe.

Meer over Shed and Heddle 
Shed and Heddle is een project van ontwerper Pollyanna Moss en wever Eve Klee dat kennis over het weven met wol in de regio Noord-Brabant blootlegt. Beginnend bij de schapenstal en eindigend met een 100% wollen deken, onderzoeken Moss en Klee samen hoe lokale wol opnieuw kan worden toegepast in garenspin- en weeffaciliteiten aanwezig in textiellaboratoria en weefateliers in de regio. Het project speelt zich af op drie locaties: de schapenstal op de Strabrechtse Heide in Heeze, het New Order of Fashion Textiellab in Eindhoven en het Weverijmuseum in Geldrop. Gedurende een periode van negen maanden werken Moss en Klee op deze locaties aan hun onderzoek naar het weven met wol van schaap tot weefgetouw. Binnen het proces van het maken van een deken voeren ze een casestudy uit van kleinschalige productie. Shed and Heddle redt wol die anders zou worden verspild, om opnieuw in het weefgetouw te worden geïntroduceerd. Door vezelverwerking en weefmogelijkheden van semi-gemechaniseerde, bestaande textiellaboratoria toe te passen, creëert het duo een reeks dekens. Het resultaat is een materiaalonderzoek dat aan de hand van verschillende technieken en combinaties de waarde van lokaal wol bestudeert.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie onder de open call Open Oproep Eigentijds gebruik van ambachten.

Wanneer

  • Zaterdag 10 augustus 2024 om 11.30 uur

Prijzen

  • € 7,50