Bestemming Geldrop-Mierlo - Rondje Geldrop-Mierlo

Marianne Canters

Geldrop-Mierlo kent veel wandel- en fietsroutes. Marianne fietste (bijna helemaal) het Rondje Geldrop-Mierlo. In dit blog lees je waarom je dit rondje echt een keer gedaan moet hebben. Ook als je in Geldrop-Mierlo woont. #marianneneemtjemee

Aanrader voor de Bourgondische fietser

Je kunt de route in één keer doen, maar het kan ook in twee keer. Rondje Geldrop Mierlo is namelijk als een 8. Doe je deze in één keer, dan ben je iets meer dan 40 kilometer aan het fietsen. Ik deed het fietsrondje op een (inmiddels ouderwetse) trapfiets en niet op een elektrische. Ben je net als ik een ouderwetse fietser mét een bourgondische inslag? En wil je die hele route doen? Dan is het aan te raden om al in de ochtend te vertrekken: het is dan werkelijk een fantastisch dagje uit.

Heerlijke horeca

Overal langs de routes zijn horecagelegenheden te vinden. Het langste stuk zonder horeca zal zo’n 15 tot 20 minuten fietsen zijn. Hou je van picknicken, dan zijn er ook meer dan voldoende prachtige plekjes om van je broodjes te genieten. 

Ik vertrok vanaf het horecaplein in Geldrop. Na een thee met appelgebak stapte ik de fiets op, om via de Kasteeltuin, door een van de groenste wijken van Geldrop richting het Eindhovens Kanaal te gaan. Een prachtig stuk fietsen langs kraakhelder water waar je vissers langs de kant ziet zitten en ook de roeiers van de roeivereniging in Eindhoven voorbij ziet komen. De bewegwijzering van de route is perfect; op alle belangrijke punten vind je een opvallend vijfhoekig bordje met daarop de richting aangegeven.

De (online) kaart (en waarom verkeerd fietsen niet erg is)

Natuurlijk kun je ook de gratis kaart gebruiken die bij verschillende horecagelegenheden in Geldrop en Mierlo ligt. Met de QR-code op die kaart kun je een meer gedetailleerde kaart op je telefoon laden. Ondanks dat alles reed ik toch een aantal keer verkeerd. Eerlijke praat. Ik vergeet vaak op te letten omdat ik gewoon geniet van alles wat ik om me heen zie. Van inderdaad het heldere kanaalwater tot oude boerderijen en de op dit moment steeds paarser wordende heide. Ik vind het prachtig, maak overal foto’s, mis dus bordjes en herken niet goed waar ik op de kaart zit. Gelukkig zijn er genoeg terrasjes om dus even op te duiken en goed te bekijken waar ik terug moet en hoe ik verder kan. Natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje. Precies dit is de reden dat ik de 42 kilometer niet haalde. De weg kwijtraken, genieten van heerlijke hapjes en drankjes, en pas om 13 uur vertrekken was niet de juiste aanpak. Maar de route was top

De Gulberg

Een van de hoogtepunten in de fietsroute is toch wel de indrukwekkend hoge Gulberg (62,3 meter boven NAP). Dit deel van de route staat niet op de kaart, maar de fietsbordjes leiden je er wel naartoe. Wees gerust, je gaat er niet overheen; de route leidt je om de Gulberg heen. Onderaan de berg ligt een groot golfterrein en als je goed kijkt, zie je bovenaan de berg hoe mountainbikers zich een weg banen naar de top. Ook fiets je hier langs Dierenrijk Europa, grappig om zo ineens ook een olifant te horen brullen. Een tip: het restaurant van de golfclub is geopend voor iedereen en een heerlijke plek om te eten

Het kruispunt

Van daaruit fiets je richting de Molenheide, het prachtige bos tussen Geldrop en Mierlo, waar het kruispunt ligt van de 8-vormige route. Op dit punt kun je kiezen de Strabrechtse Heide op te gaan, om richting de Plaetse en over de Zegge naar de IJzeren Man te fietsen. (En daar is het ook mooi, meer hierover lees je in het blog: ‘Aan het water’.) Via nog een prachtige stuk natuur met opnieuw verschillende oude boerderijen en ook de oude molen, kom je weer op het Horecaplein terecht. Precies wat ik deed.

Op het kruispunt van de acht kun je ook kiezen nog door Mierlo te fietsen, langs de Standerdmolen en zo via nog een deel van het Eindhovens Kanaal, akkers en weilanden alsnog de Strabrechtse Heide op te gaan. 

Voor mij is dit de aanleiding om binnenkort opnieuw de fiets te pakken en alsnog dit deel van het Rondje Geldrop-Mierlo te gaan doen. Het fietsen van het eerste deel van deze route, liet mij nog eens goed beseffen hoe mooi de dorpen zijn waar wij wonen en hoe prachtig de omgeving. Dus door dit andere deel van de fietsroute ‘Rondje Geldrop-Mierlo’ wil ik me ook nog laten verrassen. En dan vertrek ik op tijd.

Kom ik je tegen dan, onderweg?