Bestemming Geldrop-Mierlo - Wandelen met van der Heyden

Marianne Canters

Afgelopen week fietste Marianne door Geldrop-Mierlo, deze week wandelde ze speciaal door Geldrop, langs de belangrijke plekken uit het leven en de boekwerken van schrijver A.F. Th. Van der Heijden. Iedereen kan deze wandeling doen, hetzij met het speciale wandelboek, hetzij met de audiotour, die Marianne deed. 

Door de straten van weleer

Natuurlijk, als je literatuur omarmt en speciaal A. F. Th. Van der Heijden, moet je deze wandeling eens in je leven hebben gedaan. Maar de wandeling is ook interessant als je juist kennis zou willen maken met zijn ouvre of wanneer je graag wil weten hoe iemand ooit het leven in het dorp ervaren heeft. 

Van der Heijden werd geboren in 1951 in Geldrop en woonde lange tijd in het ‘Strontstrietje’, zoals de kleinste doodlopende straatje van het dorp werd genoemd. De wandeling leidt je naar meer plekken waar Van der Heijden woonde of die hij gebruikte als scene (onderdeel) in zijn romans. Maar dat is niet waar je begint.

Door de straten van weleer

Het startpunt van deze 8 kilometer wandeling is bij Landgoed Kasteel Geldrop. Vanuit daar maak je twee lussen, dus ongeveer op de helft kom je er weer terug. Mooi om even bij de Kasteelhoeve een (culinaire) pauze te nemen. Vanuit het Kasteel word je de Skandiawijk in geleid en ga je door naar Hulst. Voor mij persoonlijk zijn alle plekken die daar worden benoemd en beschreven, door Frank Lammers in mijn oor, ook herinneringen aan mijn jeugd. Door de wandeling te doen, kijk ik er met een dubbele blik naar. Want hoe prachtig en gaaf ik deze omgeving beleefde, hoe anders beleefde Van der Heijen en zijn alter ego uit zijn boeken het hier allemaal.

Wandelen met Frank Lammers en Van der Heijden, dat wil je toch?

Frank Lammers, de bekende acteur, die zelf uit Mierlo komt, sprak de audiotour dus in (vandaar dat hij in mijn oren klonk). Een bekende stem, die het dialect goed kent. Het dialect dat soms ook in de citaten (en dus de boeken) naar voren komt. Juist wanneer je niet uit de omgeving komt, kan het luisteren naar dat dialect je aangenaam verrassen. Het geeft een extra dimensie aan wat je ziet om je heen, anders dan wanneer je zelf de routebeschrijving en teksten leest uit het boek. Begrijp me dus niet verkeerd, de audio is niet in dialect ingesproken. Alleen in bepaalde citaten komt wat dialect naar voren.

De wandeling brengt je door groen én door verschillende woonwijken, wat de tocht afwisselend maakt. Wanneer je de audio op je telefoon downloadt in de wandelapp izi Travel en de app toestemming geeft te kunnen zien op welke locatie je bent, gaat de stem van Frank automatisch spreken op de punten waar het van toepassing is. Je kunt ervoor kiezen stil te staan, te luisteren en te kijken, maar doorwandelen kan ook.

Bij het Volmolenplein komen een paar audiofragmenten achter elkaar. Speciaal op die plek, onder een paar mooie bomen, is een halfrond bankje geplaatst, waar je op je gemak kunt zitten en luisteren.

Na elk fragment vertelt Frank Lammers hoe je verder loopt, maar in de app krijg je ook de kaart en de route er heel duidelijk bij aangegeven. Verkeerd lopen kan niet. (Alhoewel het mij serieus wel lukte een straat over te slaan.

Feiten of fictie

In de boeken worden dus heuse locaties benoemd en beschreven die er nu nog steeds zijn, maar ook die inmiddels verdwenen zijn. Daarnaast worden autobiografische feiten vermengd met fictie, waarover ook nog een paar zinnen wordt gesproken. Interessant om allemaal te luisteren, als je een liefhebbende lezer bent of een liefde hebt voor lezen

Lezen?

Kortom: de wandeling is een aanrader. En wanneer je de citaten uit de fragmenten aanspreken, wandel dan vanuit het Kasteel door naar Boekhandel van Grinsven bijvoorbeeld. Vanuit de uitgang van het Kasteel aan de dorpskant, ga je via de rotonde links en dan nog even rechtdoor. Aan je linkerhand, ongeveer halverwege de Korte Kerkstraat kun je daar het boek uitkiezen, dat dan na deze wandeling op je nachtkastje ligt.

Ik wens je veel wandel-, lees- en luisterplezier,

Marianne