Firma A. Pessers Azn.

Firma A. Pessers Azn. vestigde zich in 1913 vanuit Tilburg in Geldrop. Zijn eerste bedrijf, aan de Nieuwendijk, was een wollenstoffenfabriek. Daarnaast had Pessers sinds 1916 een kamgarenspinnerij in de voormalige fabriek van Raue en Bodde in de Helze.

Het bedrijf had veel last van de mailaise in de twintiger jaren. De naam A. Pessers en Zonen werd in 1924 gewijzigd in N.V. Wollenstoffenfabriek, welke grotendeels in Duiste handen was. Het maatschappelijk kapitaal van de N.V. Wollenstoffenfabriek bedroeg f 1.000.000,- verdeeld in 1000 aandelen van f 1.000,-. Directeuren van de firma waren W.R.C. Pessers te Geldrop en J. Spiertz te München-Gladbach.

A. Pessers Azn. was een Tilburgse wollenstoffenfabriek. In 1913 vestigde dit bedrijf zich ook te Geldrop aan de Nieuwendijk. In 1916 werd ook een kamgarenspinnerij opgericht. In het topjaar 1916 waren er 122 mensen in dienst. Daarna nam dit aantal af, maar het bedrijf bleef nog bestaan tot 1969 (afbeelding: RHCe).

Spaanse arbeiders bij textielfabriek Pessers

Firma Pessers kon niet voldoende arbeidskrachten vinden in de eigen omgeving. Daarom haalde ze arbeiders uit het 'verre' Spanje. Lees hier het verhaal over de Spaanse gastarbeiders uit Spanje.

Geldrop kent nog meer textielfabrieken

De firma A. Pessers Azn. was één van de vele textielfabrieken in Geldrop. Grotere bedrijven ontstonden in de periode tussen 1850 en 1865. Het betrof hier fabrieken met door stoomkracht aangedreven machines die elk aan een kleine 100 mensen werk boden. In de loop der jaren kwamen ze in handen van wisselende eigenaren en combinaties daarvan, en ze veranderden ook regelmatig van naam. Naast wolbewerking ging ook de fabricage van linnen en zelfs katoenen stoffen een belangrijke rol spelen. Bekijk hier een overzicht van de fabrieken in Geldrop-Mierlo en omgeving.