Dommel / Boxweerpad

Aan de Mierlosweg in Geldrop hier vlakbij, bevond zich veel textielarbeid. Het bekendste voorbeeld is de Tweka. De tricotagefabriek die vooral bekend is om de productie van badkleding.

Drieka

In 1916 opende Jacques de Heer een eigen fabriek in Geldrop. Het aantal personeelsleden groeide snel. In deze fabriek werd volgens de nieuwe tricottechniek ondergoed gemaakt. Tricot was destijds nieuw in Geldrop.Later besloot De Heer om ook badpakken te maken. Dit was een goede keuze. Door het succes introduceerde hij de naam ‘Drieka’, vanwege de drie K’s van kleurechtheid, keuze en kwaliteit.

Video over de Tweka

Bikini's

Vanaf de jaren 60 worden de bikini's uiterst populair. Voor Tweka is die trend heel belangrijk geweest. Tweka ontwikkelde zich verder als een snelgroeiend bedrijf. Kort voor de oorlog werkten er meer dan 700 mensen. De export was uitermate belangrijk; landen als België, Indonesië, Duitsland en de Scandinavische landen waren grote afnemers. De oorlog bracht weinig goeds en na afloop moest alles weer worden opgebouwd.

Interview met Thomas van Hoek

Productie in Tunesië

Het wordt steeds moeilijker om aan mensen te komen die in de confectie ateliers willen werken in Nederland en België. Daarom wordt in 1972 in Tunesië een productiebedrijf geopend. Nu werken daar ongeveer 350 mensen die badkleding en ander producten vervaardigen volgens de kwaliteitseisen van Tweka.

Muziekkorps

Tweka een bedrijf is bijzonder, omdat het al vóór de Tweede Wereldoorlog sociale zorg, arbeidsvoorwaarden, medische zorg en ontspanningsmogelijkheden kende. Zo richtte de tricotagefabriek in 1927 een eigen harmonie op: de Twekaharmonie. In 1928 verzorgde de dertig man sterke harmonie rondgangen door het dorp en trad zij op bij feesten in de omgeving. Ook trad zij in 1932 op tijdens een internationale voetbalwedstrijd tussen Nederland en België.

Eerste textielfabriek

Heinrich von der Nahmer was één van de eersten die in Geldrop een textielfabriek opende en stoomkracht toepaste voor de productie. De fabriek van Von der Nahmer lag aan de Mierloseweg. Op deze locatie lagen nog drie andere textielfabrieken! Het laatste bedrijf was A. van der Heijden & Zoon. De firma A. S. Eijcken aan de Mierloseweg, werd in 1897 overgenomen door A. van der Heijden en Zoon.

Interview met Geert van Leenders, werkte vanaf zijn 15e jaar bij A. van der Heijden & Zoon.

J.H. Brekelmans Expediteur

Aan de Mierloseweg lag ook het vervoersbedrijf van de familie Brekelmans: J.H. Brekelmans Expediteur. Al vanaf 1887 was dit bedrijf in de familie. Eerst werden er met paard en wagen kolen vervoerd. Later vervoerde Brekelmans ook textiel.

  • Verleden verweven in heden - Mierloseweg

    Anders dan de meeste bewoners van Geldrop, waren de bewoners van het kasteel protestant. Voor hen werd tegenover de poort van het Kasteel, op de hoek van de Hofstraat en de Mierlosweg, in 1874 een kleine kerk gebouwd. Toen de verkeersdoorbraak van de Nieuwendijk naar de Mierlosweg werd gemaakt moest het kerkje wijken (1964). 

  • Verleden verweven in heden - Mierloseweg

    Nu staat rechts het gemeentehuis en verderop appartementencomplex Hofdael

  • Verleden verweven in heden - TWEKA

    Op de eerste foto uit de periode 1930-1935 de Geldropse Tricotagefabriek TWEKA aan de Mierloseweg. Het was het grootste bedrijf van Geldrop. Tijdens de jaren 60 van de vorige eeuw, werkten er dik zevenhonderd mensen, die honderdduizenden badpakken produceerden. Voor wie zich afvraagt wat er op het bordje links staat, er staat op 'Tramhalte op verzoek'.

  • Verleden verweven in heden - TWEKA