Backstage bij KommuS Radio
KommuS Radio. Het radiostation van Geldrop, dat overigens overal ter wereld online te beluisteren is. Nieuwsgierig naar hoe het Geldrops dialect klinkt? Dan luister je zeker. Marianne is bij KommuS Radio, dat gedurende de Wollige Winterweken (tot 9 januari) tegen een donatie verzoekjes draait om zo geld op te halen voor Stichting No Guts No Glory. Marianne neemt je mee backstage.
Op de dag dat ik er ben, heb ik direct een primeur te pakken. Het is de eerste keer dat er live muziek wordt gemaakt, speciaal om het jaar te openen. Een dag geïnitieerd door de gemeente, met een onderbreking in het programma voor de nieuwjaarsspeech van de burgemeester. Die dat op zijn beurt ook online vanaf een eigen locatie doet. Techniek staat voor niets tegenwoordig.
Binnen wordt druk gebouwd. Technici regelen licht en geluid, want KommuS Radio streamt de uitzendingen met beeld, je kunt dus ook altijd via de website kijken hoe het er in de studio aan toegaat. De bandleden en de radiomannen van deze dag maken alles klaar voor hét moment waar alles om draait.
Een betrokken stichting
Stichting KommuS, die ook het radiostation draait, bestaat sinds 2011 en wordt volledig gerund door vrijwilligers. De Stichting organiseert sinds die tijd evenementen voor jong en oud. Het KommuS Kasteelfestival, de Geldropse Dorpsquiz, de Wollige Winterweken, Dansavonden, Popkwizzen, Kerstconcerten bij Wintersfeer, Bevrijdingsfeer, Geld’rop Uit, Sterrenslag-concerten, Filmavonden en nog veel meer. Al deze evenementen kwamen onder andere door deze groep enthousiaste en zeer betrokken mensen tot stand. Evenementen die in het teken staan van samenzijn, vrienden verbinden met vooral ook een ‘goei stukske muziek’. Het radiostation zorgt ervoor dat deze verbinding, ook in coronatijden, blijft bestaan. Vanuit huis kunnen mensen actief meedoen, zoals met de Popquiz die afgelopen december was, of door het aanvragen van verzoekjes.
De studio van het radiostation is op dit moment gevestigd in de voormalige peuterspeelzaal De Hummelhof aan de Parallelweg. Daar herken je niets meer van. Een professionele radiostudio (met bar en podium) heeft het overgenomen. Uren van live radio en radio shuffle (uren met non-stopmuziek) wisselen elkaar af. Dat wordt allemaal automatisch geregeld door een zenuwcentrum van nog net geen halve meter hoog en breed. Wanneer de vrijwilligers uitpluggen, gaat de shuffle aan. En werkelijk waar alle muzieksoorten komen aan bod.
Ik blijf tot na de soundcheck om vervolgens thuis de stream te starten en te zien en horen hoe het liveconcert klinkt. De overgang van naar het optreden is fantastisch. De band, Guy Pierson & The Rhythm Cats, zijn ook fantastisch. Dit radiostation is niet zomaar een lokaal station, dat blijkt. Het is mega professioneel. De ambitie is straks vaker livemuziek uit te zenden. Met toegang voor publiek, op het podium dat speciaal daarvoor al is opgebouwd.